Pilk peale! Vihane video nõuab, et riigikogulaste luksusautod vahetataks välja

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõidukulud alla
Sõidukulud alla Foto: Kaader videost

Kuigi viimase aasta jooksul on riigikogu liikmete kuluhüvitiste määrasid piiratud, siis kasutavad riigikogulased enda valijate maksuraha endale või enda perele vara soetamiseks ja ebamõistlikult kallite sõidukite liisimiseks või ülalpidamiseks. Internetis levib emostionaalne video, mis nõuab asja peatamist.

AITAB LARISTAMISEST! from Sõidukulud alla on Vimeo.

Kuigi riigikogulastel on lubatud lasta hüvitada igakuisest sõiduki liisinguarvest kuni 450 euro suurune osa, on see projekti «Sõidukulud alla» vedajate sõnul endiselt ebamõistlikult suur summa, mis rahva esindaja transpordikuludele kulub, samuti ei ole iga kord selgelt arusaadav, kas hüvitist kasutatakse sihtotstarbeliselt.

projekti eestvedajad küsivad:

Miks on riigikogulastel tarvis sõita luksusautodega?

Märkimisväärselt väiksema rahasumma eest saaksid riigikogulased muretult kasutada sõidukit, mis täidaks edukalt nende töökohustustest tulenevaid vajadusi ning oleks samal ajal kaasaegne ning esinduslik.

Sõidukulude alandamisega säästaksite teie, riigikogu liikmed, igakuiselt kümneid tuhandeid eurosid maksuraha, mille arvelt saaks rahastada mitmeid kriitilisi valdkondi riigis.

Miks peaks riigisektor kulutama sõidukipargile kordades rohkem kui eraettevõtted, kes enda ettevõttes iga kulurida optimeerida püüavad?

Miks on jätkuvalt võimalik olukord, kus riigikogulased liisivad töökohustuste hüvitamiseks mõeldud raha eest hoopis enda pereliikmetele sõiduki?

Miks on Toompeale sõitmiseks tarvis võimsaid maastureid kui töökohustuste täitmiseks piisaks uuest, viisakast väike- või keskklassi sõidukist?

Kas riigikogulaste tänane autokasutus, on ikka oma rahva teenimine parimal võimalikul viisil?

Seadusandliku võimu täitmisel võiks ju püüda vähem võtta ja rohkem anda, olles kulude optimeerimisel eeskujuks enda valijatele ja kogu Eestile!

Kuidas riigikogu liikmed saaksid igakuiseid sõidukulusid vähendada?

Esimene võimalus:

Riigikogu kantselei võiks riigikogulastele sõidukid rentida – seda loomulikult riigihanke korras.

See võimaldaks riigikogulastel saada väikeauto alates 300 euro eest kuus, väikekeskklassi auto alates 320 euro eest kuus, keskklassi sõiduki alates 350 euro eest kuus ja suurkeskklassi sõiduki alates 370 euro eest kuus.

Need hinnad sisaldaksid kõiki kulusid peale kütuse (kindlustused, rehvivahetused jms, mis iga auto haldamisega paratamatult kaasnevad).

Auto rentimine võimaldaks rahvaesindajatel tegeleda 100% enda tööga. Sel ajal, kui on vaja arutada näiteks kooseluseadust või riigieelarvet, võib auto olla hoolduses, rehvivahetuses vms, ilma et riigikogulane peaks sellele oma väärtuslikku aega kulutama või lisakulutusi tegema (tasuma hoolduste, rehvivahetuste eest jms). Piltlikult öeldes, pärast seda, kui kolmas lugemine on läbi, saaks riigikogulane rendiettevõttelt enda rendiauto võtmed ja saab muretult sõita valijatega kohtuma!

Teine võimalus:

Kapitaliliisingu asemel võiks kasutada täisteenusliisingut, mida saaks samuti riigihanke korras osta. Miks? Sest sel viisil kasutaksid rahva esindajad töökohutuseks vajalikku teenust, mitte ei soetaks lisahüvitiste toel endale vara.

Sarnaselt sõiduki rentimisele, säästaksid nii riigikogulased kui ka riigisektor autopargi halduselt nii aega kui ka raha.

Mitmed täisteenusliisingu pakkujad suudavad pakkuda keskklassi sõidukeid alates 300 eurost kuus, mis sisaldab kõiki kulutusi kindlustustele, hooldustele jms. See tähendab, et riigikogulane saaks keskenduda oma tööle rahvaesindajana, valijatega kohtumisele, seadusloomele jm,, mitte ei peaks tegelema auto haldamisega.

Täisteenusliisingu kasutamine võimaldaks riigikogu liikmetel kasutada mõistliku kuluga alati viisakaid ja uusi sõidukeid, mis oleksid väärilised rahvaesindajale.

 Riigikogulastelt oodatakse vastutustundlikku käitumist kuluhüvitiste kasutamisel.

Hea lugeja, kas oled nõus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles