«Eesti talendi» finaalis teevad ilma noored

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Laupäeval kell 19.30 TV 3 vaatajateni jõudva «Eesti talendi» finaalsaate karismaatiline kohtunik Mihkel Raud vaatas Postimehe palvel veel kord kümmet sõelale jäänud finalisti, kelle vanus kõigub 9 ja 31 eluaasta vahel, ja ütles, milline mulje tal neist enne suurt lõpušõud jäänud on, vahendab Hendrik Alla.



«Eesti talentide keskmine tase ei ole madalam kui kusagil mujal maailmas,» kinnitas üks saate «Eesti talent» kolmest kohtunikust Mihkel Raud.

Tema sõnul arvas sama saate­formaadi omaniku Freemantle Media esindaja Melina Rogers, kes eestlasi siin nõustamas käis.

«Üks selle saateformaadi reeglipära ongi see, et oluline on inimese päritolu,» tõdes Raud. «Loomulikult on liigutav ja tore – üks tavaline mobiiltelefonimüüja kuskilt väikesest linnast laulab täitsa kenasti.»

«Paul Pottsi ja Susan Boyle’i kaliiber paistab siit eemalt võib-olla teistsugune, kui see tegelikult on,» jätkas Raud. «Tahtmata väita, nagu poleks nad huvitavad persoonid, on siiski liialdus neid maailmatasemel ooperilauljateks pidada. Nad tulevad välismaalt ja on meile selle võrra eksootilisemad, me kipume nende võimeid selle tõttu ehk üle hindama.»

Kohtunik meenutas, kuidas poplaulja Lily Allen Boyle’i vokaalvõimeid kritiseerides avalikkuse pahameeletormi põhjustas. Raua meelest on Pottsist ja Boyle’ist staarid teinud pigem meedia kui nende lauluoskus.

Eno Lints (18), õpilane

Põltsamaa gümnaasiumi õpilane Eno tüdines jalgpallist ja uueks väljakutseks sai freestyle. Kuna aga trikkide õppimine tekitas korteris liialt lärmi, andsid vanemad poja käsutusse keldriboksi, mille ta ise korda tegi ja kus ta nüüd iga päev kolm tundi harjutab.

Raud: «Tuleb kuskilt üks poiss, kes vaikselt omaette harjutab ja on kohutavalt sümpaatne. Tema trikid on ka täiesti muljetavaldavad.»

Erki-Andres Nuut (21), muusik

Musikaalsest perest noormees on ka ise ihult ja hingelt muusik. Lühikest aega õppis ta klahvpilli ka õpetaja käe all, aga suures osas on iseõppija. On osalenud ka Venemaa talendiotsinguis. Muusikata ta oma elu ette ei kujuta ning tema suurim unistus on saada väga heaks muusikuks.

Raud: «Väga põnev kuju ja see, mida ta teeb, on kahtlemata eriline. Telešõu seisukohalt on Erki-Andres hästi huvitav.»

Madis Arro (24), väikeettevõtja

Kõige tähtsam Madise elus on tema pere, kaks pisipoega ja elukaaslane. Perekond annab ta elule mõtte ja toob väga palju rõõmu. Peaaegu sama tähtis on Madisele ka muusika, ta unistab saada professionaalseks lauljaks.

Raud: «Rõõmustav, et vaatamata sellele, et tervislikel põhjustel poolfinaal just kõige paremini välja ei tulnud, hääletas rahvas ta ikkagi finaali.»

Mark Oja (11), koolipoiss

Mark õpib Toila gümnaasiumis ning on juba 1. klassist alates juhtinud kooli näiteringi. Ta kirjutab ise näidendeid ja ka lavastab. Juba lasteaiast saati unistab Mark saada näitlejaks või lavastajaks. Rabas publikut kolmandas poolfinaalis stseeniga näidendist «Armastus kolme apelsini vastu».

Raud: «Väga tragi ja tubli poiss!»

Marta (11) ja Edgar (9) Vunš, õpilased

Marta ja Edgar on tantsinud väikesest peale. Edgar saavutas sügisel Saksamaal MMil üksiktantsus 5. koha ja Marta on kahekordne Eesti meister. Koolis õpivad nad neljadele-viitele ega ole iialgi saanud ühtegi kolme. Marta ja Edgar esinesid akrobaatilise võimlemiskavaga.

Raud: «Väga armsad lapsed jällegi!»


Meel Paliale (12), koolipoiss

Meeles tärkas huvi Michael Jacksoni muusika ja tantsu vastu siis, kui popikoon möödunud aastal suri. Poiss hakkas vaatama Jacksoni videoid ja nende järgi põhilisi tantsuliigutusi harjutama. Nüüd on ta juba kuus kuud käinud Michael Jacksoni tantsu trennis.

Raud: «Moonwalk oli täitsa tore ja poolfinaalis esines poiss üsna vaimukalt. Kitsas žanr küll, aga sama võib öelda ka lehepillimängu kohta.»


Rose-Marie Riitsalu (9), koolitüdruk

Tõrva gümnaasiumi 3. klassis õppiv tüdruk on alates kuuendast eluaastast käinud oma ema Ulvi Riitsalu tantsustuudios Lys. Viimased kaks aastat treenib ta end veel ka Tartu võimlemisklubis Janika rühmvõimlemise maailmameistri Margit Saidla juhendamisel.

Raud: «Teda ma isegi ei mäleta – üks laps, kelle publik veebis edasi hääletas. Mingi põhjus vist oli, miks ta kohtunike häältega poolfinaali ei pääsenud…»

Tantsukool Semiir (17–31 a)

Semiir on 1998. aastast Kuressaares tegutsev huvialakool. 2006. aastal tuli Semiir Soomes hiphop-tantsu Euroopa meistriks ja Saksamaal Bremenis hiphopi maailmameistrivõistlustel kahekordseks maailmameistriks.

Raud: «See on kihvt! Ma ei kujuta ette, kuidas ta telekas paistab, aga kohal olles on muljetavaldav. Väga täpne ja vaimukas!»

Simo Atso (9), koolipoiss

Simo sattus trummide taha kaheaastaselt ning trummipulki ei ole ta siiani käest visanud. Simole meeldib ka mängida kitarri ja arvutimänge ning sõbraga videoid teha. Unistab saada kuulsaimaks Eestist pärit trummariks.

Raud: «Vinge vend, pole midagi öelda. Nii noorelt sellisel tasemel mängida! Käsi läheb vast tõeliselt lahti ehk nelja-viie aasta pärast, aga mõned alles siis alustavad.»


Terminatorz Family (24 a)

Möödunud aastal breiktantsuüritusel Battle of the Est andsid poisid hollandlastega võisteldes nii võimsa tantsulahingu, et neid kutsuti terminaatoriteks. Sealt nad nime saidki.

Raud: «Hästi kihvtid kujud jälle. Tegelikult teevad nad vingeid asju. Viimane kord läks küll pahasti, sest üks tantsija vigastas ennast keset numbrit. Aga proovis nägime seda numbrit ja see oli võimas.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles