Video: elu aastal 2116 - puhkus Marsil, veealused linnad ja kolmepäevane töönädal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Futuroloogide arvates võib elu 100 aasta pärast, aastal 2116 olla praegusest märgatavalt lõbusam, vähem peab tööd tegema ja puhkusele sõidetakse droonidega.

Pildi tuleviku elust ja arvutisimulatsiooni pealkirjaga «The Smart Things Future Living Report» lõid kosmoseteadlane Maggie Adrien-Pocock, arhitektid Arthur Mamou-Mani ja Toby Burgess ning urbanistid Linda Aitken ja Els Leclerg, edastab Daily Mail.  

Nad võtsid oma nägemuste aluseks asjaolu, et rahvastik kasvab ja keskkond muutub pidevalt ning seega on vaja kasutusele võtta nii maa-alune kui merepõhi.

Futuristide teatel on tulevikus palju virtuaalset suhtlemist, kosmoselennud on siis sama tavalised, kui nüüd on lennukiga lendamine, on ka virtuaalne sisekujundus, 3D mööbel, tervist taastavad kapslid, füüsilist tööd tegevad robotid ja veel palju muud.

Tulevikulinnades kõrguvad senisest kõrgemad pilvelõhkujad, mille ehitamisel kasutatakse süsinik- ja teemantmaterjale, kuid ehitatakse ka maa-aluseid linnu, milles on umbes 25 korrusega elamud.

Veealuseid linnu on kujutatud mitmetes ulmefilmides, kuid arvatakse, et paari aastakümne pärast on see reaalsus.

Sisekujundus muutub vastavalt selles olevate inimeste tegevusele ja meeleoludele, näiteks köögikujunduses ei ole enam pliite-ahjusid, vaid «toiduprinterid», kust saab kuulsate kokkade retseptidel põhinevaid roogasid vaid nupuvajutusega välja «printida».

Kodudes on olemas ka ravikapslid, mis panevad terviserikke korral diagnoosi ja annavad vajalikku ravi.

«Mis puudutab 100 aasta pärast tööd, siis saab hologrammi või avatari kujul osaleda koosolekutel ja nõupidamistel ilma, et peaks reaalselt kohal viibima, vaid olla oma kodus,» nentisid futuristid.

Aega hoitakse kokku eelkõige mitte kohale sõitmise ja tööreisidest loobumise pealt.

Mis puudutab aga transpordivahendeid, siis on kasutusel droonid, ka «droonimuulad», mille abil saab oma kergelt liigutatava kodu viia sinna, kuhu tahetakse minna.

Tulevikunägemuse kohaselt on 2116. aastal Kuu ja Marsi puhkused sama levinud nagu praegused puhkused Maa populaarsetes paikades.

«Meie elu on märgatavalt erinev sellest, mis oli 100 aastat tagasi. Seega on 100 aasta pärast elu samuti erinev praegusest. Internet ja sotsiaalmeedia on muutnud suhtluse, uute asjade õppimise ja ideede levitamise väga lihtsaks. Järgneva 100 aasta jooksul toimub veel mitmeid globaalseid muutusi,» nentis Maggie Aderin-Pocock.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles