“PromFest” ja Endla toovad suvel lavale Verdi “Attila”

, Taevi konkursi president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoli Siuko on leidnud tunnustust Valgevene, aga ka Euroopa teatrimajades. Igal artistil pole võimalust ega võimet seda rasket, mehist ja paatoslikku rolli etendada 23aastaselt.
Anatoli Siuko on leidnud tunnustust Valgevene, aga ka Euroopa teatrimajades. Igal artistil pole võimalust ega võimet seda rasket, mehist ja paatoslikku rolli etendada 23aastaselt. Foto: Ants Liigus

Kesknädalal esitleti Tallinna vast avatud rändrestoranis NEH Pärnu rahvusvahelise ooperimuusika festivali ehk “PromFesti” ja Endla teatri järgmise suve suurprojekti, Giuseppe Verdi ooperi “Attila” lavaletoomist.

Tallinnas esitlusel rääkisid eelseisvast huvitavast tööst “PromFesti” kunstiline juht ja lavastuse muusikaline juht Erki Pehk, lavastaja Üllar Saaremäe ja Endla teatri direktor Ain Roost. Musitseerisid Anatoli Siuko ja Helin Kapten, meeleolukalt juhtis esitlust Endla avalike suhete juht Inga Jaagus.

“PromFest” toimus selle nime all esmalt 2003. aastal ja on välja kasvanud 1996. aastal alguse saanud rahvusvahelisest Klaudia Taevi nimelisest noorte ooperilauljate konkursist.

Seekordne “PromFest” tuleb 2.-12. juunini. Festivali kesksed sündmused on 8.-12. juunini toimuv seitsmes Taevi konkurss, mille žürii tööd juhib maailmamainega sopran Ines Salazar, kes 11. juunil Pärnu kontserdimajas soolokontserdiga üles astub, ja “Attila” etendused Endlas ja Tartu Vanemuises.

Neli etendust Pärnus

Kokku etendatakse “Attilat” viiel korral: 2., 4., 8. ja 10. juunil Pärnus ning 6. juunil Tartus. Pärast festivali elab lavastus edasi Kaunase muusikateatri laval ja 13. augustil mängitakse seda Tallinnas “Birgitta” festivalil.

Ooper valmib “PromFesti”, Endla ja Kaunase riikliku muusikateatri koostööna, produktsioonimeeskonna moodustavad Pehk, Saaremäe, kunstnik Madis Nurms, koreograaf Oleg Titov, valguskunstnik Margus Vaigur ja pianist-kontsertmeister Helin Kapten.

Nimiosas astub üles kuuendal Taevi konkursil teise koha pälvinud 24aastane Valgevene bass Anatoli Siuko, keda Eesti publikul on olnud võimalus nautida mitmel kontserdil. Ülejäänud kandvates rollides esinevad traditsiooniliselt eelmiste Taevi konkursside laureaadid, kaasa teevad Kaunase riikliku muusikateatri koor ja orkester.

Tegu on märkimisväärselt huvitava ooperiga, mille maailmaesiettekanne toimus 17. märtsil 1846 Venezia La Fenice ooperiteatris. Vaatamata helilooja noorusele, on teose muusikalises faktuuris tunda Verdi meisterlikkust ja seda solistide ansamblile küllalt rasket teost ei esitata sageli.

Estonia teatris jõudis “Attila” Arne Miku käe all esimest korda lavale 1976. aastal, meie regiooni suurtest ooperimajadest oli Arturo Gama lavastatud “Attila” esietendus Peterburi Maria teatris 5. novembril 2010. 1976. aasta “Attila” kujunes Estonias Mati Palmi ja Teo Maiste hiilgerolliks, sageli sõitis seda osa laulma Vene bass Jevgeni Nesterenko, kes Taevi konkursi þüriisse kuulus 2007. aastal.

Seekord astuvad “Attilas” üles noored ja andekad interpreedid, kellel enamikul ees maailmakarjäär. “Promfesti” ooperiproduktsioone iseloomustab fakt, et Taevi konkursi võitjatele ja laureaatidele pakutakse võimalus osaleda järgnevate festivalide muusikaprojektides.

Tegu on “PromFesti” ja Endla koostööna valmiva viienda ooperilavastusega, eelnevad olid Giuseppe Verdi “Rigoletto” (2003), Anton Rubinšteini “Deemon” (2005), Georges Bizet’ “Carmen” (2007) ja Jules Massenet’ “Thaïs” (2009).

Noore solisti proovikivi

Attila roll paneb Anatoli Siuko proovile. Igal artistil pole võimalust ega võimet etendada seda rasket, mehist ja paatoslikku osa 23aastaselt.

Hoolimata noorusest, on Siuko leidnud tunnustust kõikjal Valgevenes, aga ka Euroopa teatrimajades. Praegu õpib ta laulmist Georgi Jurevitši klassis Valgevene riikliku muusikaakadeemia Maladetšna filiaalis, tema senist karjääri iseloomustab mitu laureaaditiitlit, samuti on ta korduvalt pälvinud Valgevene presidendi stipendiumi ja andnud täismahus soolokontserdi Valgevene presidendiorkestri saatel Minskis.

Kuigi noor anne, on tema puhul tuntav vokaalne küpsus, samamoodi nagu Verdi muusikaline meisterlikkus avaldub “Attilas”.

“PromFesti” lavastus pakub ooperihuvilistele palju avastamisrõõmu ja vaieldamatult kvaliteetse muusikaelamuse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles