In vino veritas: kuidas muuta veini maitset paremaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Juba iidsed roomlased tõdesid «in vino veritas» (veinis peitub tõde) ja see kehtib ka tänapäeval ehk vein on seerumiks, mis päästab keelepaelad valla.

Sommeljeede sõnul on olemas paar lihtsat rikki, mille abil kodustes oludes saab veini maitset paremaks muuta.

Olles pudeli avanud, tuleb veinil lubada «hingata», sest siis toimub kaua aega korgi all olnud joogi segunemine õhuga, mis maitse ja aroomid paremini esile toob.

Veiniklaasi ei maksa täiesti täis valada  - paljud peavad klaasi liiga täis valamist halvaks kombeks ja etiketi rikkumiseks. Klaasi tuleb valada niipalju veini, et seda saaks aroomi paremaks tundmiseks ja maitse esiletoomiseks keerutada ilma, et veini klaasist välja tuleks.

Temperatuur mängib tähtsat rolli – asjatundjate sõnul on see linnamüüt, et punane vein maitseb kõige paremini siis, kui seda serveeritaks 20 – 25-kraadises ruumis. Asjatundjad soovitavad enne serveerimist panna punase veini 30 minutiks külmikusse ning võtta valge vein välja alles 30 minutit enne serveerimist.

Klaasi tuleb hoida jalast – veiniklaasil on jalg põhjusega, sest see on kinnihoidmiseks. Paljudel on komme hoida klaasi käes ümarast osast, kuid käesoojus võib rikkuda veini maitse. Käesoojusest tulenevat maitsemuutust on lihtne ära tunda.

Väldi restoranis teiseks odavat veini – sommeljeede sõnul ei taha restoranikülastajad näidata, et nad ostaksid hea meelega odavat veini, samas aga tahavad midagi, mis maitsemeeli kõditaks. Nende soovituse kohaselt tasuks osta kas kallimat või täiesti odavat veini, kuid mitte seda, mis on menüüs odavuselt teisel kohal.

Veini tuleb juua lisanditeta  - on neid, kes lisavad veini näiteks jääd või mingil teist alkoholi, kuid vein on selline jooks, mis nõuab «puhtalt» joomist, sest vaid nii tulevad erinevad nüansid esile.

Veinipudelid tuleb hoida sobivas asendis ja temperatuuri juures – poes on pudelid ereda valguse juures riiulitel püstises asendis, kodus aga peaks veine hoidma pikali asendis, pimedas ja jahedas, kuna nii säilivad veinid kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles