NASA sai üle 18 000 avalduse 14 astronaudikandidaadi kohale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA kosmoseagentuur NASA  on saanud üle 18 000 avalduse 14 või vähemale astronaudikandidaadi kohale uude astronautide väljaõppeprogrammi.

Eelmine rekord pärineb 1978. aastast ja siis oli kandideerijaid 8000,  kelle seast otsiti esmakordselt ka naisastronaute, edastab The Telegraph.

Uued kandidaadid said oma avalduse NASAle edastada 14. detsembrist 2015 kuni 18.veebruarini 2016. Eelmine uute astronautide programm käivitus 2012 ja siis edastati NASAle üle 6300 avalduse.

«Ei ole üllatus, et nii paljusid erinevate elualade ameeriklasi huvitab astronaudiks saamine ja võimalik Marsile lendamine. Nüüdsete avalduse saatnute seast valitakse nii nagu varasematel aastatel välja need erakordsed mehed ja naised, kes astronaudiks kõige paremini sobivad,» teatas NASA juht Charles Bolden.

Bolden on endine astronaut, kelle NASA valis välja 1980. aastal.  

Järgneva 18 kuu jooksul vaatavad NASA juhid Houstoni kosmosekeskuses läbi neile saabunud avaldused ja teevad esialgse valiku, kuid tegeliku treeninguni jõuavad  8  - 14 kandidaati.

«Astronaudikoolitus kestab kaks aastat, mille jooksul tulevasi astronaute treenitakse lennusimulaatorites, vee all, harjutavad ka kosmosekõndi, õpivad vene keelt ja teisi astronautidele vajalikke oskusi,» seisab NASA teates.

Need, kes läbivad nii keerulise koolituse kui eksamid pääsevad tööle kas Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) või NASA uue põlvkonna kosmoserakettide lendudele.

NASAl on arendamisel Orion rakett, mis tahetakse välja saata 2020. aastal ning kuhu mahub neli astronauti.

Lisaks arendab NASA transpordirakette, millega saab lennata ISSile. Pärast NASA süstikuteprogrammi lõppu sõltuvad ameeriklased sinna lendamisel venelastest, kellel on vajalikud raketid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles