Suurt Hiina müüri ei ole kosmosest näha?Banaanid ei kasva puul?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Maailmas ringleb palju faktideks peetavat, mis tegelikult ei vasta tõele.

Londonis tegutsev andmeajakirjanik ja disainer David McCandless lõi infograafika Common MythConceptions, mis paljud levinud arusaamad ümber lükkab.

McCandless tõi ära 52 väga levinud, kuid ümberlükatavat fakti. Neist osa:  

Erinevat maitset tunnetavad keeleosad - levinud arvamuse kohaselt tunnetavad erinevad keeleosad erinevat maitset. Tegelikult aga olevat keele maitsetundlad ühesugused ja iga keeleosa tunneb erinevat maitset.

Napoleon Bonaparte oli väga lühikest kasvu -  Prantsusmaa keisrit Napoleon I peetakse väga lühikese kasvuga meheks, kuid oma 170 sentimeetriga oli ta tegelikult oma kaasaegsete seas pigem pikemat kasvu.

Suure Hiina müüri ümber on mitmeid müüte ja legende, üks neist on, et see ehitis on näha ka ISSil olevatele astronautidele. Loomulikult ei pea see paika ja seega on ümberlükatud.

Härjad vihkavad ja kardavad härjavõitlejate punast mantlit või rätikut: see ei saa olla tõsi, sest härjad on värvipimedad ja ei näe, mis värvi on võitleja käes olev riideese.

Tegelikkuses reageerivad härjad härjavõitlejate käes oleva kanga liikumisele, mitte selle värvile.

Banaanid on puuviljad -  ei ole puuviljad, sest banaanid kasvavad rohttaimedel. Seega ei saa nad puuviljad olla. Banaanitaimed meenutavaid puid, kuid ei ole puud.

Õli ei lase pastal kokku kleepuda - ka see müüt ei vasta tõele, sest pasta on väga kleepuv. Küll aga takistab tilk õli veel üle keemast.

Koerad higistavad keele kaudu -  paljud on näinud, kuidas koerad kuumal suvepäeval lõõtsutavad, keel suust väljas. Tegemist ei ole siiski higistamisega, sest nende loomade tegelik kehatemperatuuri regulatsioon käib hingetõmmete ja käppade kaudu.

Nahkhiired on pimedad – järjekordne müüt, mis on vale. Tegelikult näevad nahkhiired väga hästi, kuid neil on niiöelda lisanägemine kajalokatsiooni näol. Ka maa sees elavad mutid näevad, kuid märgatavalt viletsamalt kui nahkhiired.

Inimestel on viis meelt – loomulikult suudame katsuda, tunda lõhna ja maitset, kuulda ja näha. Tegelikkuses on inimestel 20 meelt, kaasa arvatud tasakaalu hoidmine, liikumine, nälja- ja janutunne.

Kohv viib kehast vee välja – kohvisõbrad rõõmustage, sest see ei ole nii. Kohvi joomise puhul käiakse WC sama sageli või harva kui iga teise joogi joomisest tingitud vajaduste tõttu.

Alkohol teeb keha soojaks – kahjuks ei vasta see tõele, küll aga laiendab alkohol naha all olevaid väikseid veresooni ja võib alandada naha temperatuuri, mitte ei tõsta seda.

Alkohol hävitab ajurakke –  alkoholi mõjutab organismi, kuid ei ole kinnitust, et see hävitaks ajurakke koheselt ja sel määral, et kogu olemus muutub kiiresti. Kui alkoholi tarbitakse aastaid liigselt ehk muututakse alkohoolikuks, siis seda on näha kogu kehas ja tervises, mitte vaid ajurakkude hävingus.

Viie sekundi reegel - oletatakse, et kui mahakukkunud toit suudetakse viie sekundiga üles võtta, siis kõlbab see veel süüa, kuna sellel ei ole haigusi tekitavaid baktereid. Tegelikult võib toidul juba enne kukkumist olla midagi kahjulikku. Bakterite kogus mahakukkunud toidul sõltub sellest, kui saastunud pinnas on. Bakterid võivad mõnel juhul toidule jõuda vähem kui ühe sekundiga.

Lisaks neile on McCandlessi loodud leheküljel veel selliseid müüte ja faktiks peetavat, mille järgi paljud oma elu seavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles