Pärnu kunstinäitused on kestnud terve sajandi

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujutava kunsti aastaringse väljapaneku traditsiooni eest Pärnus on hea seisnud ka Mark Soosaar.
Kujutava kunsti aastaringse väljapaneku traditsiooni eest Pärnus on hea seisnud ka Mark Soosaar. Foto: Ants Liigus

Pärnu uue kunsti muuseum kutsub kunsti- ja kultuurirahvast pühapäeval kell 16 tähistama juubelit: kunstinäituste traditsioon meie ajaloolises kauba- ja kuurortlinnas saab 100aastaseks.

Uue kunsti muuseumi juhi Mark Soosaare teatel jõudis vana kalendri järgi 5. detsembril, uue kalendri järgi 19. jõulukuu päeval 1910. aastal Pärnusse esimene Eesti kutseliste kunstnike näitus. Selle koostasid Noor-Eesti eestvedajad Tartus ja pärast väljapanekut Vanemuises liikus näitus Valka ning seejärel maandus Pärnus.

Pärnu vanalinnas kuulsal Elevandi tänaval asunud linna koosolekute saalis olid vaadata Jaan Koorti, Konrad Mäe, Kristjan Raua, Nikolai Triigi, Roman Nymani, Peep Areni ja paljude teiste tollal avalikkusele vähe tuntud ja hiljem oma nime Eesti kunstilukku kuldtähtedega kirjutanud kunstnike teosed. Pärnakatest esines näitusel kunstiõpetaja Rudolf Lepik. Õhtutundidel lülitati saalis sisse elekter, et ka töölt tulnud inimesed saaksid kunsti nautida.

Kahe maailmasõja vahelisel perioodil toimusid regulaarsed näitused rae saalis. Nõukogude okupatsiooni aastail oli kunstielul kitsas, ent pärnakad said siiski kohtuda kutseliste kunstnike teostega teatri jalutussaalis ja koduloomuuseumi näituseruumis. Taasvabanenud Eestis taastasid kujutava kunsti aastaringse väljapaneku traditsiooni linnagalerii ja uue kunsti muuseum.

“Jõulukohvi ja -kringli kõrval saab vaadata ajaloolase Olaf Esna abiga sajandipikkusele käidud teele ning pidada plaani, kuidas liikuda edasi järgmise aastasaja jooksul,” avaldas Soosaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles