Käsitöö: kaunilt kumav õuelatern

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Latern pimedas.
Latern pimedas. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Hoolimata sellest, et laternate valik kaubanduses on üpriski põnev, võib siiski ka kodus laterna meisterdamisega hakkama saada. Võimalusi on palju, võtsin ühe laterna tegemise ette.

Vajad järgmist:

- Keskmist kasvu tühi metallist konservipurk
- Üks peenem ja üks jämedam nael ning sinna juurde sobiv haamer
- Kaunistusi (seekord pärlid ja kellukesed)
- Paber ja pliiats šablooni jaoks
- Tööalus
- Efektvärv
- Tugevam traat (võib asendada paela või muu punutisega)
- Lõiketangid teravate servade eemaldamiseks.

Töö käik:
1) Eemalda purgilt sildid ja jälgi, et servad teravad ei oleks.

2) Et purgi sisse kergemini auke saada, võid eelmisel õhtul purgi veega täita ning sügavkülma või lumehange jäätuma panna. Jää hoiab purgi ilusasti vormis ning nael läbib metalli kergemini. Kui aega napib, sobib ka muu täide, mis purgi külgedel toksimise ajal sissepoole ei lase vetruda. Mina kasutasin selleks sobiva suurusega puuhalgu.

3) Mõõda ära nii purgi kõrgus kui ümbermõõt. Kanna need mõõdud paberile, lõika välja ning joonista vastavalt oma ettekujutusele, mis kujuga augurida tahaksid purgil näha. Šablooni pole vaja, kui arvad, et omad piisavalt kindlat mõttejoont!

4) Toksi naela ja haamri abiga mööda joont augud. Esiteks peenema naelaga, mis läbib metalli paremini, hiljem jämedamaga suurenda augud, mida tahad rõhutada. Samuti tee jämeda naelaga augud, kuhu hiljem kinnitad traadi või nööri riputamiseks.

5) Kinnita kinnitusaukudesse traat. Traadi pikkus vali vastavalt oma soovile. Kui otsustad nööri kasuks, jälgi, et nöör ei jääks liiga madalale, sest olenevalt muidugi küünla suurusest võib küünlaleek selleni ulatuda.

6) Pihusta 20-30 cm kauguselt õhuke kiht efektvärvi. Lase kuivada ning korda tegevust 2-3 korda. Nii jääb tulemus kõige ühtlasem. Õhukeste kihtide kaupa kuivab kogu värvimisülesanne kiiremini kui ühe toeka kihi pihustamisel. Pealegi kipub paks kiht niredena laiali vajuma (võid muidugi proovida).

7) Kinnita, punu või lisa muude vahenditega pärlid riputustraadi külge.

8) Lisa küünal (küünlad). Madalamad küünlad lubavad paremini küünlavalgust auguridadest välja kumada.

Toredat meisterdamist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles