Elu24 video! Jaa !mproteater: kui publikut ei ole, ei ole ka meid!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Milline näeb välja ühe etenduse proov, kui näitemäng ise sünnib alles kohapeal, laval, publiku ees, kui puuduvad stsenaarium, kostüümid ja dekoratsioonid? Vastust sellele ja ka teistele küsimustele otsides pugesime Jaa !mproteatri kulisside taha, peale trupi mängulist etendust džässiklubis Philly Joe’s.

Selgub, et ka improetendusi valmistatakse ette. Ehkki konkreetne süžee puudub, on olemas formaat ja reeglid; harjutatakse erinevaid tehnikaid, et lavale minnes kõigeks valmis olla. Jaa !mproteatri looja Rahel Otsa ütleb, et lood ise sünnivad aga siin ja praegu ning ühesuguseid kunagi näha ei saa. Kuna aga puuduvad paljud klassikalisele teatrile omased elemendid, siis on eriti oluline oma lavapartnerit tunda.

Neljapäeval, 25. veebruari õhtul astus 7. hooaega tegutsev Jaa !mproteater üles lühikeste sketšide kogumiga, milles mängis tähtsat osa ka publik. Lisaks sketšidele on trupi mängukavas etendus “Seistes püsti”, kujutades endast pikemat formaati, mille sloganiks “Lood elust enesest”.

Reegleid ja formaate on impromaailmas palju. Improtruppegi on Eestis mitmeid – praeguseks 7. Sügiseti leiab aga Eestis aset rahvusvaheline improteatrite festival "Tilt", mis on kui improteatrite kokkutulek ja mille korraldamise eest Jaa !mproteater suuresti vastutav on. Kui üks improetendus nii palju naeru pakub, siis mis sünnib veel improteatrite festivalil?

Vaata videointervjuud Jaa !mproteatri looja Rahel Otsa ja näitleja Timo Talvikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles