Video: paanikaks pole põhjust! Varsti Maast mööda liikuv asteroid on 17 000 kilomeetri kaugusel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA kosmoseagentuur NASA teatas, et et meie planeedist liigub  5. -8. märtsil mööda, mitte suunas, järjekordne asteroid, mis endast ohtu ei kujuta.

Enamvähem vaalasuurune kosmiline objekt tähistusega 2013 TX68 möödub Maast umbes 17 000 - 30 000 kilomeetri kauguselt, edastab Daily Mail.

Astronoomide sõnul on nende arvutused kaudsed ja tegelikult võib see asteroid Maale mõnevõrra lähemalt ehk 14 000 kilomeetri kauguselt mööda liikuda, kuid ei saa välistada, et ta liigub hoopis miljonite kilomeetrite kauguselt mööda.

NASA allüksuse Pan-STARRS asteroidide vaatlusprogrammi ja maalähedaste objektide uuringute andmetel on tegemist järjekordse ohutu asteroidiga, mis liikus Maast mööda ka kaks aastat tagasi.

«2013 TX 68 on meile vana tuttav, kes meie planeedist märtsi alguses uuesti mööda kihutab. Meil on seekorda tema kohta rohkem andmeid, mis võimaldab meil ta liikumistrajektoori paremini arvutada,» teatas NASA teadlane Paul Chodas.

Euroopa Kosmoseagentuuri Itaalias Frascatis tegutseva maalähedaste objektide uurimiskeskuse teadlase Marco Micheli ei pruugi 2013 TX68 Maale väga lähedale jõuda ja see asteroid ei ole ohuks ka siis, kui ta järgmisel sajandil veel meie planeedi suunas liikuma peaks.

Astronoomide andmetel peaks see väike, vaid 30 - 45-meetrise diameetriga asteroid järgmisel korral Maa juures liikuma 28. septembril 2017, kuid ka siis on kokkupõrke oht olematu ehk üks 250 miljoni vastu.

Veel liigub 2013 TX68 Maa lähedalt mööda 2046 ja 2097.

Võrdluseks: Venemaa Tšeljabinski kohal kolm aastat tagasi atmosfääris plahvatanud väikese asteroidi diameeter oli umbes 20 meetrit.

Kuigi seni ei ole ükski asteroid Maad ohustanud, on astronoomid valvel, sest võib olla veel seniteadmata asteroide, mis on ohuks. Maa lähedasi kosmilisi objekte jälgitakse pidevalt, seni on leitud 12 992 objekti, mille seas on umbes 1600 potentsiaalselt ohtlikuks peetavat asteroidi.  

Kui 2013 TX 68 suurusega asteroid jõuaks Maa atmosfääri, tekiks plahvatus, mille võimsus on Tšeljabinskis toimunud plahvatusega mitmekordne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles