Ultraortodoksne juut: ma ei istu naise kõrvale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraortodokssed juudid
Ultraortodokssed juudid Foto: SCANPIX

Eakas ameeriklanna tundis end solvatuna, kui lennukis keeldus ultraortodoksne juut tema kõrvale istumast, kuna ta on naine.

Selline lugu leidis aset 81-aastase Renee Rabinowitziga, kes lendas äriklassis USAst Newarkist Iisraeli Tel Avivi, edastab news.com.au.

Eaka naise sõnul istus ta juba oma kohal lennukis, kui järsku ilmus 50. eluaastates mees, kelle piletil oli koht tema kõrval akna juures.

Ultraortodoksne juut keeldus naise kõrvale istumast teatades, et «tal on toora järgi keelatud istuda naise kõrval ja isegi juhuslik kontakt vastassoost võõraga on keelatud».

Stjuardess lahendas olukorra nii, et pakkus naisele paremat vaba kohta äriklassis.

Endine advokaat Rabinowitz, kes lapsena pääses holokaustist eluga, kirjutas lennufirmale kirja, et miks äärmususklikele tehakse erandeid.

«Olen juba üsna eakas ja mul on seljataga pikk elu, milles on ka karme momente, kuid sel lennul tundsin end solvatuna. Kaebuse esitamine ei ole isiklik, vaid ideoloogiline ja juriidiline. Olen reisinud paljudes kohtades maailmas ja järsku teatab mingi mees, et ma ei tohi tema kõrval istuda. Miks?» seisab naise kirjas lennufirmale El Al.

Rabinowitzi esindaja Anat Hoffman sõnas, et lennufirma tuli äärmususklikule vastu kinnitades nagu et «ultraortodokssed juudid ei tohi naise kõrval istuda».

El Ali pressiesindaja selgitas, et nende lennufirma ei diskrimineeri reisijaid ega luba ka reisijatel üksteist diskrimineerida.  Ta lisas, et stjuardessid püüavad täita reisijate soove nii palju kui võimalik.

USA meedia teatel ei ole Rabinowitzi juhtum ainuke, vaid viimastel aastatel on üsna mitu sellist ette tulnud. On ka juhtum, mil ultraortodoksne juut pakkus tema kõrval istunud naisele raha, et ta lahkuks oma kohalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles