Beebi Rima on Jordaanias süürlaste põgenikelaagris sündinud 5000. laps

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi Rima ja ta ema Kholoud Ahmed Suleiman
Beebi Rima ja ta ema Kholoud Ahmed Suleiman Foto: SCANPIX

ÜRO teatas, et Jordaanias Mafraqis Zaatari põgenikelaagris sündis 5000. laps, kes sai nimeks Rima.

Oma süürlannast ema  Kholoud Ahmed Suleimani  süles mõnusalt magav tüdruk Rima Mahmoud Salameh ei tea, et ka tema on osa praegusest suurest migratsioonikriisist, edastab The Telegraph.

Süürias on sõda kestnud viis aastat ja lõppu ei ole hoolimata mitmete riikide sõjalisest ja diplomaatilisest koostööst veel näha. Süüriast põgenenute arv ulatub miljonitesse ja hukkute arv tuhandetesse, Rima on kogu kaoses üks väike positiivsuspiisk.

Jordaanias Zaataris elab umbes 83 000 põgenikku, kellel ei ole õnnestunud või kes ei ole soovinud edasi liikuda Euroopasse nagu seni teevad seda tuhanded süürlased.

ÜRO rahvastikufondi (UNFPA) andmetel võib Jordaanias olla kokku 637 000 registreeritud põgenikku, kellest umbes 16 000 naist on juba lapse sünnitanud või on rase.

Zaatari põgenikelaagri kliinikus sünnib päevas keskmiselt kümme last. Need süürlannad, kes vajavad sünnitamisel keisrilõiget saadetakse igaks juhuks lähedal asuvasse Maroko sõjaväelaste haiglasse, kuna seal on paremad tingimused.

Jordaania ametnike sõnul on Zaatari põgenikelaagris rohkem sünde kui riigis keskmiselt. Selles laagris elavad inimesed on suures osas pärit Süüria lõunaosast Dera provintsist, kus elatakse traditsioonilist ja konservatiivset elu ehk tüdrukud pannakse teismelisena mehele ja neilt oodatakse vähemalt viie lapse sünnitamist.

Põgenikelaagris elavatel emadel ei ole teist tegevust peale laste kasvatamise. Arstide sõnul on see reegel, et kui sõja eest põgenejad pereliikmeid kaotavad, siis tahetakse need korvata uute liikmetega ehk saadakse lapsi.

Rima kaotas mitu pereliiget enne oma sündi, kuid tema ei tea sellest veel midagi.

Rima ema Kholoud Ahmed Suleiman sünnitas Jordaania laagris elades 21 kuud tagasi veel ühe tütre, kes sai nimeks Fedaa. Sel kuul täitub neli aastat, mil see naine on elanud järjepidevalt põgenikelaagris.

Süürlanna abikaasa Mohammed Salamehi sõnul arvasid nad Süüriast põgenedes, et paari kuu pärast on neil võimalus koju tagasi minna, kuid põgenikelaagris viibimine on kestunud juba mitu aastat.

Kholoud Ahmed Suleiman on tegelikult kogu elu põgenik olnud, sest ta sündis ja kasvas üles süürlaste põgenikelaagris, kus elasid need, kes kaotasid oma kodud 1967. aasta kuupäevases Süüria-Iisraeli sõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles