Raport: Islamiriik koolitab regulaarselt lastest uusi džihadiste

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Islamiriigi propagandavideol
Lapsed Islamiriigi propagandavideol Foto: Youtube

Briti mõttekoja Quilliam raportis tõdetakse, et äärmusrühmitus Islamiriik koolitab regulaarselt uusi džihadiste, keda kasutatakse luurajate ja enesetapupommitajatena.

Esmapäeval avaldatud raporti puhul on tegemist esimesega, milles kajastatakse, kuidas Islamiriik lapsi julmalt ärakasutab, edastab The Guardian.

Quilliami eksperdid töötasid läbi Islamiriigi poolt sotsiaalmeediasse pandud tapmis- ja propagandavideoid ning leidsid 254 juhtumit, milles lapsed olid propaganda teenistuses.

Videotelt ilmnes, et vägivalda ja sõda propageeriti kas läbi lapsesuu või lapsi koolitati vägivallaga harjuma.

Raporti koostamiseks hangiti infot ka  Süürias ja Iraagis Islamiriigi käes olevate alade elanikelt, kelle teatel teeb see äärmusrühmitus lastele ajupesu, et neist saaksid tulevased terroristid.

«Islamiriigi eesmärgiks on luua uusi põlvkondi «tapamasinaid». Nad muudavad lapsed vägivaldseteks, istutades neisse oma ideoloogia,» seisab raportis.

Islamiriik koolitab lapsi, kelle vanus jääb viie kuni 15 aasta vahele, eelkõige luurajateks, keda õpetatakse džihadistidele paljastama neid, kes on Islamiriigi vastu, kaasa arvatud oma pereliikmeid ja teisi lähedasi.

Samuti õpetatakse lapsi propagandistideks, kes pannakse avalikes kohtades Islamiriigi vägivalda ülistama.

Laste väljaõppe hulka kuuluvad võitlusoskused, relvade kasutamine, snaipriõpe ja pommide valmistamine. Koolituses on kindlasti ka see, kuidas olla enesetapupommitaja.

Lapsed valvavad Islamiriigi laagreid, kandes pommiveste, mille abil nad peavad end vaenlase lähenedes õhku laskma.

Raporti kohaselt otsivad Islamiriigi džihadistid 5 – 6-aastaseid lapsi, keda on kerge mõjutada ja vägivaldseks muuta ilma, et need lapsed aru saaksid, mis nendega toimub.

Nende laste maailma ei kuulu mänguasjad, arvutid ja mobiiltelefonid, vaid propagandavideod, avalikud hukkamised ja relvad, mis on väikeste laste käes ohtlikud.

Islamiriigi poolt vallutatud aladel Iraagis on palju lapsi, kellest on saanud selle rühmituse «suuvooder», kuna nad peavad esinema propagandavideotel.

Quilliami andmetel on islamiriigi videotel näha 12 last, kes on hukanud rühmituse kätte vangi langenuid.

Briti mõttekoja teatel röövivad Islamiriigi võitlejad nende poolt vallutatud aladel peredest lapsi ähvardusega, et muidu tapavad kogu pere.

ÜRO andmetel on Islamiriik röövinud ainuüksi Iraagis Mosuli piirkonnas 800 – 900 last vanuses 9 – 15 eluaastat. Alla kümneaastased saadetakse islamiusu ja püha sõja propaganda koolitusele, 10 – 15-aastased aga hakkavad kohe tegelema relvakoolituse, hukkamis- ja vangide võtmise väljaõppega. Need, kes ei allu džihadistide käskudele, langevad vägivalla alla.

Lisaks poistele röövib Islamiriik ka tüdrukuid ja naisi, keda sunnitakse seksiorjadeks ja teenijateks.

Islamiriigi käes olevatele lastele õpetatakse koraani ja islamiusuga seotut, kuid vaid sellest vaatevinklist, mis on äärmusrühmitusele kasulik ja langeb kokku nende arusaamadega.

Nii ÜRO kui Islamiriigi ekspertide arvates kasvatab Islamiriik uusi terroristide põlvkondi, kes noorena tehtud ajupesu tõttu ei kohku mitte millegi ees tagasi.

Quilliami raporti kohaselt on Islamiriigi koolitusest pääsenud lastel vaimseid ja füüsilisi probleeme, millest nad ei pruugi enam kunagi vabaneda.

«Islamiriigi koolitus mõjutab väikelapsi, kes on alles arenemas ja maailma avastamas. Sellisele lastekoolitusele tuleb lõpp teha, muidu on maailmas juures palju sandistatud lapsi, kes on masinlikud tapjad,» teata Quilliami juht Norman Benotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles