Pikka kasvu mehed ja kõhnad naised teenivad rohkem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Briti Exeteri ülikooli uuring näitas, et pikka kasvu mehed ja saledad naised teenivad rohkem kui lühemat kasvu mehed ja korpulentsed naised.

7,5 sentimeetrit keskmisest pikemad mehed teenivad aastas umbes 1500 naela (1900 eurot) rohkem, samas kui korpulentsed naised, kes on keskmisest kehakaalust 6,3 kilogrammi raskemad, teenivad aastas keskmiselt 1500 naela vähem, edastab The Telegraph.

Seega teenib umbes 180-sentimeetrine mees oma tööelu jooksul 70 000 naela (91 000 eurot) rohkem kui mees, kelle pikkus jääb alla 180 sentimeetri.

Ülekaaluline naine aga võib tööea jooksul  teenida isegi 100 000 naela (130 000 eurot) vähem kui saledam naine.

Uuringu teinud sotsioloogi Tim Fraylingi sõnul on pikkuse, kaalu ja sissetuleku vahel otsene seos.

Uuringus käsitleti kaasmõjuritena haridust ja lapsepõlves vaesuses elamist, mis võivad otseselt mõjutada hilisema elu sissetulekut.

Exeteri ülikooli teadlased vaatasid läbi Ühendkuningriigi geneetiliste andmete pangas oleva info 120 000 inimese kohta ja võrdlesid ka sissetulekute suurust.

Ilmnes, et mehed, kellel olid pikkust andvad geenid ja naised, kellel olid saledusgeenid, said oma töö eest suuremat tasu hoolimata haridusest ja lapsepõlvekogemustest.

«See, mis geenidega on kaasa antud, pikem kasv ja saledus, mõjutavad otseselt sissetulekuid kui teisi sotsiaalmajanduslikke faktoreid,» teatas Frayling.

Ta lisas, et levinud arvamuse kohaselt on lühem kasv ja ülekaalulisus seotud lapsepõlve viletsa toidu ja kesiste arenemisvõimalustega ning seega ka väiksemate väljavaadetega täiskasvanuna.

«Meie uuring näitas, et ka vastupidine on olemas ehk pikk kasv ja saledus annab edumaa ja edukuse. Ühiskonnas on ülekaalulised naised põlu all, sama kehtib ka nende meeste kohta, kes on keskmisest märgatavalt lühemat kasvu,» jätkas teadlane.

Lühemat kasvu mehi ja korpulentseid naisi seostatakse alaväärsuskompleksiga ning ühiskond ja tööandjad võimendavad veelgi  seda.

Uurijate teatel on enamik meessoost poliitika- ja äriliidreid keskmisest pikemat kasvu. Uuring näitas ka seda, et pikemat kasvu naised teenivad ja saavutavad natuke rohkem kui lühemat kasvu naised, kuid see vahe ei ole nii suur kui meeste puhul. Samas paksemad mehed saavad sama hästi hakkama kui kõhnemad mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles