Video:lennundusajaloo lahendamata mõistatus aastast 1962

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lockheed Super Constellation
Lockheed Super Constellation Foto: Wikipedia.org

Lennundusajaloos on mitmeid seni lahendamata mõistatusi, millest üks pärineb 16. märtsist 1962. aastast, kui Flying Tiger Line`i lend 739 kadus Guami ja Filipiinide vahelisel lennul Vaikse ookeani lääneosas.

Wikipedia  ja USA meedia andmetel ulatuslikest otsingutest hoolimata ei leitud mitte ühtegi märki Lockheed Super Constellation lennuki kohta, mille pardal oli 107 inimest.

Sama kummaline on ka kaks aastat tagasi, 8. märtsil 2014 kadunud Malaysia Airlinesi lennuk Boeing 777, mis oli lennul Malaisiast Hiinasse ja mille pardal oli 239 inimest.

USA armee rentis Flying Tiger Line lennuki koos pilootidega transportimaks 96 džunglivõitluse ettevalmistuse saanud eriüksuslast ja kolme lõunavietnamlasest tõlki Californias Travises asuvast baasist Vietnamisse Saigoni.

Lennuk jõudis pärast Hawaiil Honolulus ja Wakes tehtud vahepeatusi Guami, kus lennukit tangiti. Kell 11.14 kohaliku aja järgi saabunud lennuk tõusis uuesti õhku kell 12.57, võttes suuna Filipiinide Clarki sõjaväebaasile. Piloodid olid lennujuhtimiskeskusega viimast korda kontaktis üks tund ja 20 minutit pärast Guamilt õhkutõusmist, pärast seda saabus vaikus.

See kontakt oli viimane elumärk lennu 739 kohta. USA kuulutas koheselt 16. märtsil 1962 lennuki kadunuks ja käivitati otsing.

USA sõjaväelaste arvates oleks lend Guamist Filipiinidele pidanud kestma kaheksa tundi ning lennukis oli kütust üheksa lennutunni jaoks.

Ilm oli 16. märtsil 1962 Vaikse ookeani lääneosas selge ja päikeseline. Lockheedi nelja mootoriga pikamaalendudeks mõeldud lennuk Super Constellation oli peaaegu uus, vaid neli aastat vana. 1960. aastatel kasutasid seda tüüpi lennukeid mitmed juhtivad lennundusfirmad.

Uurimisel ilmnes, et kadunuks jäänud lennuki 1. ja 3. mootorile oli tehtud Hawaiil Honolulus tehniline kontroll, mille tõttu lennuaeg lükkus mõnevõrra edasi. Samas ei täheldatud mitte ühtegi tehnilist probleemi, mis oleks võinud lennuki alla kukutada.

Pilootide viimases sõnumis ei mainitud mitte ühegi sõnaga tehnilistele probleemidele ega muule, mis oleks viidanud ohule.

USA käivitas lennu 739 ulatuslikud otsingud, kuhu kaasati õhujõud, laevastik ja rannavalve ning esimese kahe päeva jooksul uuriti läbi 190 000 ruutkilomeetri suurune mereala.

Pärast nelja päeva tulutuid otsinguid oli selge, et lennukit ja selles olnuid ei pruugita leida.

Kaheksa päeva pärast lennuki kadumist otsingud lõpetati ja sellesk ajaks oli läbi uuritud rohkem kui 500 000-ruutkilomeetrine ala.

Ainus vihje kadunud lennuki kohta saadi Libeeria tankeri  SS TL Linzen meeskonnalt, mis seilas 16. märtsil 1962 Guami lähistel. Meeskonna teatel nägid nad valguskera, mis nagu oleks olnud plahvatus. Pärast seda olid meremehed näinud kahte punast valgust, mis langesid merre erineva kiirusega.

Uuringute kohaselt oli seda näha umbes 90 minutit pärast pilootide viimast kontakti lennujuhtimiskeskusega ehk lennuk oli Guamist umbes 800 kilomeetri kaugusel.

Nende tähelepanekute järgi arvatakse, et lennuk tõenäoliselt plahvatas, kuid kuna lennukiosi ega inimjäänuseid ei leitud, siis ei saa selles seni kindel olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles