Pildid ja video: uus liik täitis türannosauruste evolutsioonis tühja koha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paleontoloogid leidsid hobusesuuruse hiidsisaliku,  kes täitis türannosauruste evolutsioonis tühja kohta ning näitas, kuidas tekkis lõpuks suurkiskja Tyrannosaurus rex.

Türannosaurused olid toitumisahela tipus enne kui nad 65 miljoni aasta eest looduskatastroofi tagajärjel koos paljude teiste hiidsisalikuliikide esindajatega välja surid, edastab discovery.com.

Šotimaa Edinburghi ülikooli geoteaduste instituudi paleontoloogi Steve Brusatte´i teatel oli ka enne Tyrannosaurus rex´i türannosauruseid, kuid vaid tema puhul olid kõik eeldused saada suurkiskjaks.

Uuringu kaasautorid Alexander Averianov ja Hans-Dieter Sues avastasid uue türannosauruse Kesk-Aasia riigi Uzbekistanist kõrbealalt. Uus liik sai nime sealse kunagise sõjapealiku Timuri järgi Timurlengia euotica. «Euotica» tähendab «suurkõrv» ja viitab selle liigi esindajate heale kuulmisele.

Brusatte´i teatel oli 90 miljonit aastat tagasi elanud hiidsisalikul selline kõrvaehitus, mis võimaldas tal kuulda madalasageduslikke helisid, mis teistele hiidsisalikele jäid kuulmatuks.

«Timurlengia euotica oli kütt, kellel olid lihalõikamiseks sobivad hambad. Ta saagiks olid mitmed väiksemad hiidsisalikud, kaasa arvatud «pardinokad». Samas oli selle hiidsisaliku suurus märgatavat väikesm ta järglase Tyrannosaurus rex´i omast, kes võis kasvada kuni 15-meetriseks, oli kuus meetrit kõrge  ja kaalus umbes üheksa tonni,» selgitas teadlane.

Mitmed uuringud on näidanud, et oma eksistentsi viimase 20 miljoni aasta jooksul arenesid välja mitmed väga suured hiidsisalikud.

Hiidsisalike massiline areng sai alguse umbes 94 miljonit aastat tagasi, kui toimus suur looduskatastroof ja kliimamuutus, mille tõttu paljud liigid surid välja jättes «tühja koha».  Selle koha täitsid hiidsisalikud, kellest sai miljoniteks aastateks domineeriv liik.

80 – 90 miljonit aastat tagasi tekkis hiidsisalike evolutsioonis nišš, mis lubas areneda väga suurtel hiidsisalikel.

Uurimine näitas, et  hiiglaslik Tyrannosaurus rex ilmus Aasias, kus loodusolud tekkeks soodsad. Seal elasid pikka aega varem türannosauruste liigi teised esindajad, kes olid väiksemad.

Uus leid Timurlengia euotica aitab ühendada türannosauruste sugupuu väikeseid ja primitiivseid ning suuri ja arenenumaid liike, kaasa arvatud Tyrannosaurus rex´i.

Brusatte`i teatel oli Tyrannosaurus rex maksimumsuurusega hiidsisalik, millest suuremat enam areneda ei oleks saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles