Pildid: täna tähistatakse maailma mitmes paigas Püha Patricku päeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tähistatakse maailmas paikades, mis on seotud Iirimaa ja iirlastega, Püha Patricku päeva, mille sümboliks on roheline värv ja ristikhein.

Mitmel pool lastakse selle päeva auks hoonetele rohelist valgust, veekogude vett värvitakse roheliseks, kantakse rohelisi rõivaid ja butafooriat ja juuakse Iirimaa õlut.

Püha Patrick on Iirimaa kaitsepühak, kes elas umbes 387 – 493.

Kuna Püha Patricku puhul on tegemist pühakuga, siis oli see algselt  katoliku kiriku püha, kuid hiljem kujunes lihtsalt iiri kultuuri pühaks.

Wikipedia andmetel on  see eriti populaarne Ameerika Ühendriikide iirlaste seas, kelle esivanemad jõudsid sinna 17. sajandil. Esimene iirlaste paraad leidis aset 1737. aastal Bostonis.

Kindral George Washington, kellest sai hiljem USA esimene president, andis Iseseisvussõja ajal tema alluvuses võidelnud iirlastele 17. märtsil 1780 vaba päeva, kuna need mehed panustasid USA iseseisvusse.

Iirimaa ja iirlaste pühaga seostuvad samuti paraadid, mida USAs, kuid ka Ühendkuningriigis ja Iirimaal korraldatakse.

New Yorgis toimuv Püha Patricku päeva paraad on seni maailmas kõige suurem, sellel osaleb umbes 150 000 – 200 000 inimest. Kaasatud on iiri kultuuriga seotud organisatsioonid, ansamblid, muusikud, orkestrid ja veel paljud teised.  

Iirimaal on Püha Patricku päeva tähistatud ilmalikult alates 1903. aastast, varem oli see vaid kirikupüha.

Alates 1990. aastatest on Iirimaa Püha Patricku päeval tutvustanud oma kultuuri teistes riikides. Dublinis käivitati ka Püha Patricku festival, mis kestab nüüdseks peaagu ühe nädala ja mida külastab umbes üks miljon inimest.

Püha Patricku päeva tähistatakse lisaks USAle ja Iirimaale ka Põhja-Iirimaal, Ühendkuningriigis, Argentinas, Austraalias ja Uus-Meremaal ning veel mõnes suure iirlaste kogukonnaga paigas.

Püha Patrick (iiri keeles Naomh Pádraig, ladina keeles Saint Patricius) sündis umbes 387 Walesis ja suri 493 Iirimaal. Ta oli uleslane, kes kandis enne kristliku kirikuga liitumist nime Maewyn.

Paganlikud iirlased röövisid poisi lapsena ja ta oli aastaid nende ori, enne kui ta põgenema pääses. Ta seikles Euroopa mitmes paigas ning tutvus kristluse ja ristiusuga. Lõpuks läks ta mungana tagasi Iirimaale, kus hakkas iirlasi ristiusku pöörama ja nagu ajaloost näha, see õnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles