Põhja-Koreas sunnitööle mõistetud tudeng võib olla petis (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Warmbier
Otto Warmbier Foto: SCANPIX

Austraalia Rahvusülikooli professori sõnul võib Warmbieri puhul olla tegu hoopis oskusliku valetaja ning näitlejaga.

1. jaanuaril Pyongyangi hotellist postri varastanud noor Ameerika Ühendriikide tudeng mõisteti sel nädalal 15 aastaks sunnitööle. Pressikonverentsil puhkes Warmbier nutma ning palus andestust, kuna nii tema vanemad, kui ka õde ja vend vajavad teda kodus, vahendab news.com.au.

Siiski on Austraalia Rahvusülikooli Korea õpingute professor veendunud, et tegu oli kõigest näitemänguga ning noormees tegelikult soovibki Pyongyangi jääda. Dr Leonid Petrov usub, et noormees soovib jätta muljet justkui ta oleks millegi ohver, kuid tegelikult üritab ta tõmmata meedia tähelepanu ning kogeda, mis tähendab kinnipidamine Põhja-Koreas.

Professori sõnul ei ole selge, kas ta teeb seda puhtast huvist või ta tõesti uurib sunnitöölaagrite ja sealset üleüldist olukorda kellegi hüvanguks. Kaalukust pettuse kahtlustusele lisab ka see, et tegu on äärmiselt targa noormehega, kes ka ülikoolis on selle poolest välja paistnud.

Lisaks on Warmbier varasemalt juba kahel korral Põhja-Koread külastanud, mis annab alust arvata, et ta teadist täpselt, mis tema tegudele järgneb ning kui suur on tõenäosus, et ta jääb vahele.

Petrov usub, et Warmbier lastakse üsna pea juba vabaks, sest välismaalane, kes tunneb nende süsteemi läbi ja lõhki nähakse ohuna Põhja-Koreale. Ta lisas, et Ameerika Ühendriikide poliitikud ei pruugi olla Warmbieri tegelikust soovist teadlikud, kuid on ka võimalik, et just nemad on selle taga.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles