Söö, palveta, armasta! Mille eest?

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Roberts filmis "Söö, palveta, armasta!"
Julia Roberts filmis "Söö, palveta, armasta!" Foto: promo

Söö, palveta, armasta
Osades Julia Roberts, James Franco, Javier Bardem, Billy Crudup, Viola Davis.
Lavastanud Ryan Murphy.
2 tundi ja 20 minutit.
Hinnang: väga nõrk.
Vaata kinode kavasid siit.

 

Eneseabiõpikud on ilmselt vajalikud, sest vastasel juhul neid ei kirjutataks, veel vähem ostetaks. Küll aitavad need toime tulla igasuguste hädadega, alates  ihuvajaduste rahuldamisest ja lõpetades vaimse valgustatuseni jõudmisega. Palju liialdamata võib isegi väita, et elulugude järel on tegu populaarsuselt teise žanriga raamatuturul.

Selle üle ei maksa väga imestada, sest juba aegade hämarusest on inimestele meeldinud kiired lahendused. Endast vastuste otsimise abil on nad eelistanud väliste nõuandjate poole pöörduda. Alguses loodusjõudude, hiljem jumala(te) ning viimaks eneseabiõpikute.

Elizabeth Gilberti raamat „Söö, palveta, armasta“ tabab nagu rusikas silmaauku. Mitte sellepärast, et see on väga teravmeelne ja läbinägelik, vaid sellepärast, et see kätkeb endas kahte kirjandussuunda, mis lugejat viimase kümnendi jooksul üha enam ja enam on paelunud.

Esmalt on see stiilipuhas elulugu, kajastades võrdlemisi tuntud ja tunnustatud autori ühte eluetappi, ja teisalt on see väikestviisi eneseabiõpik, sest see näitab, kuidas ilma eriliste materiaalsete kohustusteta jõudis tuntud ja tunnustatud autor mööda maailma ringi rännates spirituaalse tasakaaluni koos rikka brasiillasest vabrikandiga.

Olgu raamatuga, kuidas on, kuid nüüd on asjast huvitatutel võimalik seda vaimustavat teekonda ka kinolinalt jälgida filmis „Söö, palveta, armasta“ Julia Robertsiga peaosas.

Elizabeth Gilbertil (Julia Roberts) on olemas kõik, mida üks inimene ihaldada võib. Korralik karjäär, hea mees ja ilus kodu, kuid ometi pole ta rahul. Ühel päeval otsustab ta kõik sinnapaika jätta ja ümbermaailmareisilt ennast otsima minna.

Põhimõtteliselt sümboliseerib linateos kõike seda, mis on tänapäeva ühiskonnas valesti. See tahab vaatajat uskuma panna, et raskustesse sattudes on otstarbekam jalga lasta ja otsida abi new age'i müstitsismilt kui probleemidega kohapeal reaalselt tegelda.

Kindlasti annab selline käitumisviis mingeid tulemusi, kuid ainult nendele, kellel on oma soovide teostamiseks piisavalt materiaalseid vahendeid. Linateose peategelasel need olid, sest ta oli hästi makstud vabakutseline kirjanik, kuid keskmisel inimesel need puuduvad. Järelikult pole neil võimalik autori soovituste kohaselt toimida.

Eneseabiõpikutest on kindlasti kasu, kuid enamasti ainult nende taga seisvatele isikutele, ja see kehtib ka käesoleva linateose ning selle algallika puhul. Lummav teekond õnneni tõi autorile sisse kena kopika ja teeb seda ilmselt edaspidigi, sest kaubamärk pole ennast veel ammendanud.

Kuuldavasti jõuavad varsti turule „Söö, palveta, armasta“ siltidega pühakujud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles