Vabaduse väljaku tunnelis näeb tuleskulptuuride ajalugu

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuuskedest tuleskulptuurid.
Jõulukuuskedest tuleskulptuurid. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Tallinnas Vabaduse väljaku jalakäijate tunnelis on väljas fotonäitus "Tuli ja jää läbi aja ja loo", mis tutvustab tuleskulptuure kui mõjusat vaatemängulist kunstivormi.

“Joonised toovad vaatajani eelloo keskajast, kust pärineb jõulukuuse põletamise komme, ja fotod keskenduvad tänapäevale, kus tuleskulptuure on meisterdatud Tallinna valgusfestivali raames,” kirjeldas valgusfestivali projektijuht Epp Leikop.

Leikopi seletuse kuhaselt on tuleskulptuurid viimastel kümnenditel üle maailma levinud uus kunstivorm, mis käsitleb tuld kui iseseisvat meediumi. Tuleskulptuure iseloomustab algupäraste materjalide kasutamine: puit, nöör, õled. “Tuleskulptuurid on esteetiline vaatemäng, mis suurepäraselt sobib Põhjamaa karmi talve,” ütles projektijuht.

16.-22. jaanuarini toimuvad 2011. aasta Euroopa kultuuripealinnas Tallinnas “Tule ja jää peo” raames esimesed tuleskulptuuride maailmameistrivõistlused, kus osalevad võistkonnad Lõuna-Koreast, Norrast, Soomest, Rootsist, Prantsusmaalt, Mehhikost, USAst, Venemaalt, Šveitsist, Leedust, Lätist ja Eestist.

Ettevõtmist kureerib maailma esimese tuleskulptorite ühenduse asutaja rootslane Gunnar Carl Nilsson, kes 1998. aastal korraldas Stockholmis tuleskulpuuride esimesed Euroopa meistrivõistlused.
 
”Tule ja jää pidu” on Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 üks tähtsündmustest.

Tuleskulptuure tutvustava fotonäituse idee ja teostus on MTÜ Valgusfestivali meeskonnatöö.

Näitus jääb avatuks 13. jaanuarini 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles