Video: nagu «Salatoimikutest» - kes võttis «lendava taldriku»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides New Mexicos kuulsas «ufolinnas» Roswellis leidis aset juhtum, mis lõhnab «Salatoimikute» järele.

Roswelli politsei otsib isikuid, kes viisid kohaliku ufo muuseumi hoovist kaasa «lendava taldriku» skulptuuri, edastab mirror.co.uk.

Fiiberklaasist ja hõbedase värviga kaetud objekt oli Roswelli ufo muuseumi ja uurimiseskuse sümboliks 24 aastat.

Möödunud laupäeval jäi muuseumi turvakaamera lindile, et kolm meest kangutasid «lendava taldriku» lahti ja panid selle veoautole, millega lahkusid sündmuskohast.

Roswelli politsei sõnul oli selline vargus üllatus ja nad teatasid sellest Facebookis, paludes kodanike abi röövlite leidmisel.

 «Roswellis on palju kosmoselaevu/lendavaid taldrikuid, kuid kui teile jääb silma selline, mis nagu oleks vales kohas, siis andke palun sellest meile teada,» seisis politsei sõnumis.

Möödunud aasta detsembri lumetorm lükkas «lendava taldriku» tavapärasest kohast lahti ja see toodi muuseumi taha, kus seda renoveeriti.

Roswell sai maailmakuulsaks 1947. aastal, kui seal väidetavalt ufo alla kukkus. Meedia teatel võttis sõjavägi selle oma valdusse ning sellest leiti mitu hukkunud tulnukat.

Raportite kohaselt oli ka üks ellujäänud, kuid vigastada saanud tulnukas, kes viidi uurimiseks Nevada kõrbe kurikuulsal 51. Alal asuvasse baasi.

Ufo leidis kohalik rantšopidaja Mac Brazel, kelle teatel olid maapinnal ebatavalised metallitükid. Võimud kutsusid sõjaväe, mis ala ümber piiras ja uurimisoperatsiooni käivitas.

Ufoga tegelenud majori Jesse Marceli teatel oli tegemist metalliga, mida ei saanud murda, lõhkuda ega põletada ehk see tundus hävimatuna.

Kohalikul matusebüroo juhatajal Glenn Dennisel paluti tarnida sõjaväele väikesed hermeetilised kirstud, kuhu pandi tulnukate surnukehad, et nad Maa ainetega kokku ei puutuks.

Mõned päevad hiljem teatas USA sõjavägi, et tegemist ei olnud ufoga, vaid ilmauuringute õhupalliga, mis oli osa operatsioon Mogulist, millega jälgiti salaja Nõukogude Liidu aatompommikatsetusi.  Leitud surnukehad olid aga katsetes kasutatud nukud.

Juhtumi tunnistajaks olnud Roswelli elanike ja ufo uurijate sõnul mässis sõjavägi juhtunu kinni, et inimestest mitte paanikat ja liigset huvi tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles