Solar Impulse 2 päikeselennuk jätkab ümbermaailmalendu sel kuul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solar Impulse 2 pärast remonti Hawaii kohal katselennul
Solar Impulse 2 pärast remonti Hawaii kohal katselennul Foto: SCANPIX

Päikeseenergial lendav lennuk Solar Impulse 2 jätkab pärast pikaajalist remonti maailma ümber lendamist ja tõuseb sel kuul õhku niipea, kui ilmaolud seda lubavad.

Šveitsi seiklejatest lendajad Andre Borschberg ja Bertrand Piccard on lennuetappe läbinud vaheldumisi ja nad jätkavad samal viisil, edastab AFP.

Ümbermaailmalennu korraldajate teatel võib lennuk teekonda jätkata 15. aprillil ning siis võetakse suund USA läänerannikule, kuid täpset sihtkohta ei ole veel kindlaks määratud.

Hawaiilt lennatakse neli päeva kas Los Angelesse, San Franciscosse või Phoenixisse. Täpne sihtkoht määratakse ilma põhjal.

Solar Impulse 2 on Hawaiil olnud umbes kaheksa kuud, kuna rekordpikk lennudistants üle Vaikse ookeani Jaapanist Hawaiile oli lennukile liig, mis liig.

Pilootide teatel ei olnud põhjuseks lennuki nõrkus või tehniline viga, vaid kliimaga mittearvestamine: troopiline soojus tõstis akude temperatuuri. Akude jahutamine ei olnud viis ööpäeva kestnud lennul aga võimalik.

Kuna tegemist on käsitööna valminud lennukiga, siis sellele ei sobi tavalennukite varuosad. Selle tõttu kestis osade ootamine ja remont kuid.

Ligi aasta eest Ühendemiraatidest Abu Dhabist lendu alustanud Solar Impulse 2 on nüüdseks oma 35 000 kilomeetri pikkusel lennuteekonnal umbes keskel.

Kui päikeselennuk on lennanud üle Ameerika Ühendriikide ja teinud vahemaandumise New Yorgis, võetakse suund Atlandile.

Üsna kerge kaaluga Solar Impulse 2 saab energiat ta tiibadel olevast 17 000 päikesepaneelist.

Pilootide Andre Borschberg ja Bertrand Piccard´i eesmärgiks on tõendada, et päikeseenergial on tulevikus mitmeid kasutusvõimalusi, millest üks on päikeselennukid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles