Algupärane arvutimäng paljastab vigase keele

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine mängib arvutimängu
Naine mängib arvutimängu Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kas te teate, miks ei saanud Eesti saata Brüsselisse 500 moosi ja miks pole narkomaania väga tõsine asi?


Esmapilgul ilmselt tundub, et küllap pani eurobürokraatia moosisaadetisele käe ette ja arvatavasti on valminud mingi uus uuring, mis näitab, et uimastisõltuvus pole ühtigi nii hull, nagu arvatakse.

Valed vastused mõlemad.

Keeledidaktik Toom Õunapuu laseb eesti didaktika ajaloo esimeses algupärases, selle looja sõnul kelmikas ja lollitavas arvutimängus Miksimikser igaühel isiklikult veenduda, kas ta emakeelt ikkagi valdab või mitte.

Valdab see, kes vastas esiteks, et moosi kui sellist ei saa loendada, küll võib loendada asju ja ühikuid, näiteks 500 purki või 500 kilo, ja teiseks, et narkomaania võib küll olla väga tõsine pahe, nähtus või probleem, aga ei saa olla asi, mida võiks materiaalselt tunnetada.

Õunapuu, kelle sulest on ilmunud rohkem kui tosin keeleraamatut, paljud neist lustaka pealkirjaga – näiteks «Abielu ja lahutus ehk kokku- ja lahkukirjutamine kõverpeeglis» või «Eksamikirjand kui niidirull» –, usub, et koos Koolibri kirjastusega üllitatud keeletest aitab paljudki end targaks pidavad nn mõtlejad tuua taevast maa peale.

Kas tahate, teeme katse? Proovime siis kolme küsimust Miksimikserist!

Esiteks, miks pole Tartu üks Eesti suurimaid linnu?

Teiseks, miks ei saadud koosoleku päevakorras olnud punkte heaks kiita?

Ja kolmandaks, miks ei saadud kooli juhtkonna ja hoolekogu vaidlusse kaasata kolmandat osapoolt?

Vaatame nüüd vastuseid.

Esiteks, suurim tähendab kõige suuremat ja selleks saab olla ainult üks – Tallinn.

Teiseks, heaks võib kiita näiteks päevakorra või vastuvõetud otsused.

Ja kolmandaks, iga tervik koosneb kahest poolest, kolmest kolmandikust, neljast neljandikust jne; kolmandat osapoolt olla ei saa.

Need, kes oma keeleoskusi proovinud ja neis pettuma pidanud, pole pahameelt vaka all hoidnud.

Üks Miksimikserit katsetanu kaebas Õunapuule, et «see väga andekas test diskrediteerib ennekõike haritlaskonda ja võib seepärast õõnestada isegi riigi põhialuseid» ning esitas ettepaneku, et «võib-olla tuleks selline test hoopis ära keelata».

Esmalt tasub Miksimikserit proovida õpetajail, sest kui nemad sellega hakkama ei saa, nagu oletas üks testi vastu protestinu, siis «mis õigusega nad lapsi traumeerivad?».

Internetis leiab mängu aadressilt http://failid.koolibri.ee/koduleht/miksike/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles