Kosmonautikapäev tähistab 35 aasta möödumist SETI Tallinna konverentsist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teisipäeval, 12. aprillil kell 18.00 tähistatakse Tallinna Teletornis Kosmonautikapäeva aruteluga teemal «Kas meid oodatakse kosmoses? 35 aastat SETI Tallinna konverentsist». Vestlusringis osalevad Kosmonautikapäeva tähistamise elustaja Igor Volke, Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras, telesaate «Taevariik UFOdega» juht Juhan Aare ja Raadio 2 saate «Hallo, Kosmos!» autor Ingrid Peek.

«Olla või mitte olla – kosmoses? – see on küsimus,» ütleb Kosmonautikapäeva tähistamise taas ellu kutsunud ufoloog Igor Volke.

«500 aastat tagasi algas eurooplase ekspansioon Ameerikasse – täna valmistume inimese ekspansiooniks kosmosesse. Kas on õige ajastus? Kas meid oodatakse? Kas on ootaja? Kui elus on universum? Tallinna SETI konverents õpetas midagi olulist 35 aastat tagasi – kas ja kuidas on see  jõudnud meie maailma liidriteni? Miks pidurdati SETI? Eksoplaneetide paljusus ja eksobioloogia, paradiiside ja paavstide paljusus, Gaia kontseptsiooni universaalsus – Kosmonautikapäeval otsime perifeersel ja imperiaalsel moel vastuseid nii neile kui paljudele teisele põnevatele küsimustele,» lisas Volke.

Aastal 2013 astus Eesti kosmoseriikide perre – orbiidile lendas meie esimene päris oma kosmoselaev ESTCube-1. Tänaseks on Eesti ka Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) täieõiguslik liige.

Millised on Eesti kosmilised tulevikuvisioonid ja –suunad, sellest räägib Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras. Kuidas UFOdega taevariiki pääseb – seda on asunud uurima teleajakirjanik Juhan Aare. Vestlusringi veab ja püüab raadiokuulajate rõõmuks helisalve Raadio 2 saate «Hallo, Kosmos!» autor Ingrid Peek, kes on kosmose suunal liikunud terve elu ja avalikult viimased kuus aastat.

1981. aastal toimus Tallinnas rahvusvaheline SETI konverents, millest tänavu möödub 35 aastat. Kosmonautikapäev teeb ajarännu ajalukku ning uurib lähemalt, millised olid maavälise mõistusliku elu otsingute suunad toona, kuhu me oleme omadega jõudnud täna ning mis ootab inimkonda ees homme. SETI (Search For Extra-Terrestrial Intelligence) ehk organisatsioon maavälise intelligentse elu otsinguteks loodi Ameerika astronoomi ja astrofüüsik Frank Drake’i poolt 1961. aastal.

SETI koondab erinevaid üritusi leida kosmosest tulevaid raadiosignaale, mida saaks tõlgendada intelligentsete olendite saadetuna. Tuntuim algatus on SETI@home, mis kasutab interneti kaudu miljonite projektiga liitunud arvutite töötlemisressursi, leidmaks mõistusliku tegevuse tundemärke Puerto Ricos asuva Arecibo raadioteleskoobiga püütud signaalidest.

KOSMONAUTIKAPÄEV 2016

«Kas meid oodatakse kosmoses? 35 aastat SETI Tallinna konverentsist»., teisipäeval, 12. aprillil kell 18.00 Tallinna Teletornis.

Vestlusringis, mida salvestab Raadio 2 saade «Hallo, Kosmos!» osalevad ufoloog Igor Volke, Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras ning ajakirjanikud Juhan Aare ja Ingrid Peek.

Noodid ilmaruumist, galaktilised helid ja kosmilised kõlad toovad vahepalaks Maa peale Tallinna Muusikakeskkooli noored muusikud

Sündmus Facebookis:facebook.com/events/1729833310562412/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles