Intelligentne partner aitab dementsust ennetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti gerontoloogide ja aju-uurijate sõnul aitab intelligentne partner dementseks jäämist ennetada, eriti käib see meeste kohta.

Teadlased tegid uuringu, mis näitas, et intelligentne partner on nagu puhvertsoon, mille tõttu dementsus ja Alzheimeri tõbi ei pruugi tekkida, edastab Daily Mail.

Keskkond ja ümbritsevad inimesed mõjutavad seda, kas tekib dementsus või mitte. Katsealuste aju-uuring paljastas, et kuigi ajus võib olla märke dementsusele, ei olnud väliselt seda näha, kuna need inimesed ja nende partner olid keskmisest kõrgema intelligentsusega.

Aberdeeni ülikooli teadlane Lawrence Whalley teatas, et kui mees tahab vanemas eas dementsusest pääseda, tuleks tal abielluda intelligentse naisega.

Briti ja veel mitmete teiste riikide ajuteadlaste uuringud näitasid, et intelligentsus ja lai silmaring stimuleerivad aju ning aitavad aju tavapärast tööd säilitada.

Whalley sõnul aitab vanemaealistel head ajutööd säilitada näiteks ristsõnade ja mõistatuste lahendamine, muuseumite külastamine ning partneri, pereliikmete ja sõpradega suhtlemine.

Samas aga ohustab dementsus rohkem neid, kes on olnud peres ainsad lapsed ja kes on väikelapsena kogenud pereliikme surma.

«Ema surm, kui laps on alla viieaastane, võib olla vanemas eas põhjuseks, miks tekib dementsus. Samas mõlema vanema olemasolu, hea haridus ja positiivne kasvukeskkond aitavad ennetada dementsust, mis võib tekkida 70- 80-aastasena,» selgitas ekspert.

Lisaks mõjutavad dementsuse teket või mitteteket lapsepõlve keskkonnafaktorid nagu pere sotsiaalne staatus, ema rasedusaegne toitumine ja harjumused.

Teadlaste sõnul mängib dementsuse tekkes rolli FOXF2 geen, mis blokeerib aju verevarustust ja mille tõttu saab see organ vähem hapnikku ja toitaineid ning käivitub ajurakkude surm.

Dementsust  saab ennetada ka sellega, kui kogu elu jooksul õpitakse uut juurde, olgu siis selleks mõni võõrkeel või käeline tegevus.

Üle 50-aastastel aga soovitakse aju jaoks tarbida B12 vitamiine. Ajule mõjub positiivselt ka kümme grammi tumedat šokolaadi ja 100 milliliitrit punast või valget veini päevas.

Dementsus on inimese vaimsete võimete süvenev vähenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles