Filmimees Jaak Kilmi stardib koos suusamaailma tippudega 200-km pikkuse distantsiga suusamaratonil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmimees Jaak Kilmi stardib koos suusamaailma tippudega 200-km pikkuse distantsiga suusamaratonil
Filmimees Jaak Kilmi stardib koos suusamaailma tippudega 200-km pikkuse distantsiga suusamaratonil Foto: Andres Keil

Homme, 10. aprillil kell 6 hommikul, stardib Jaak Kilmi Põhja-Rootsis Jokkmokkis toimuval Red Bull Nordenskiöldsloppet murdmaavõistlusel. 

Foto: Riho Lüüs

Neljasaja osalejaga suusamaratonil lähevad rajale muuhulgas 32 naist, 13 eestlast ja maailma murdmaasuusa paremik. Stardinumbri on saanud nii Jörgen ja Anders Auckland, tänavuse Vasaloppeti võitja Jon Christian Dahl, Jörgen Brinck, Jerry Ahrlin, Johannes Dürr kui ka Britta Johansson-Norgren.

Kuna kevad on ka Lapimaale jõudnud, siis esialgset 220-km pikkust distantsi ei ole võimalik sõita. Vahepeal 180-km peale tõmmatud distants on päev enne võistluse algust siiski 200-km peale suudetud tõsta. Kilomeetrid kilomeetriteks -  “rada on veidi lühem, aga oluliselt raskem, 2016. aastal ei kulge maratonirada mööda järvejääd vaid metsastel küngastel,” kommenteerib võistlusvalmis Kilmi. Lootes küll mitte ära sõnuda, siis pakub Jaak, et võiks enne pimedat kohale jõuda: “arvan, et mul kulub 15-16 tundi”.

Esimest korda toimus võistlus 1884. aastal kui Rootsi polaaruurija Adolf Erik Nordenskiöld korraldas 1883. aastal  ekspeditsiooni Gröönimale, lootes leida saare sisemaalt metsavöönd. Kuid ekspeditsioon takerdus ja tuli laagrisse jääda. Nordenskiöld saatis kaks ekspeditsiooniga kaasas olnud saami siiski Gröönimaa sisemaale metsa otsima.

Mehed läksid läbi tuisu suuskadel teele. Sõitsid edasi ja tagasi kokku 460 km, kulutades selleks kõigest 57 tundi, mis tolleaegset suusavarustust ja Gröönimaa keerulisi olusid arvestades tundus uskumatu. Ja ega usutudki, kui Nordenskiöld Rootsis saamide võimsast suusaretkest rääkis.Tõestamaks, et jutt vastab tõele, korraldas kuulus polaaruurija järgmisel aastal Põhja-Rootsi polaaraladel uskumatu suusavõistluse: Jokkmokkist Kvikkjokki ja tagasi, kokku 220 km.

18 meest läks starti. Peale tasavägist sõitu viimasel 20 kilomeetril edastas Pavva-Lasse Nilsson Tourda Per-Olof Läntat ning tema ajaks oli 21 tundi ja 22 minutit. Ta lõpetas kõigest viis sekundit enne Läntat. Peale seda pole keegi seda korranud!

Nüüd on vana võistlus ajaloohämarusest üles leitud ning Red Bulli ja Jokkmokki linnavalitsuse toel taas ellu äratatud.

Edu, Jaak Kilmi! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles