Ränk viga spermapangas: skisofreenikul on 36 last

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Xytex spermapangas avastati ränk viga, kuna spermadoonorite seas on skisofreenik, kelle abil on saadud vähemalt 36 last.

Kanada meedia paljastas, et spermaloovutaja 9623 ankeedi kohaselt oli see mees hea tervise juures ja vaimselt terve neuroteaduste magister, kes tahab saada doktoriks, kuid tegelikult oli kurjategijast skisofreenik.

Kanadalanna Angie Collins on üks neist naistest, kes viljastati skisofreeniku spermast ja ta sünnitas poja. Collins pöördus viljakuskliiniku ja spermapanga poole, kuna ta elukaaslane oli viljatu.

Kandalanna otsis 2006. aastal sobivat spermaloovutajat Xytex spermapangast ja ta valis numbri 9623, kuna see mees tundus olevat ideaalne.

9623 oli enda kohta märkinud, et on neuroteaduste magister, kelle IQ on sama kõrge kui tuntud füüsikul ja kosmoloogil Stephen Hawkingil ehk 160.

9623 teatas, et on täiesti terve, kuigi isa suguvõsas on esinenud värvipimedust.

Nii spermapanga töötajad kui Collins ei kahelnud  andmetes, sest spermaloovutajaks saavad vaid need, kes läbivad teatud testid, kaasa arvatud need, mis näitavad, et neil ei ole HI-viirust ja hepatiiti. Samuti tuleb esitada meditsiinidokumendid oma vanemate tervise ja haiguste kohta.

9623 spermat soovis saada 26 peret ja nii sündiski selle isiku sperma abil maailma 36 last, 17 tüdrukut ja 19 poissi, kuid neid võib olla veel.

Collinsi rasestamine spermadoonori spermaga õnnestus ja perre sündis poiss. Elu kulges hästi kuni 2014. aasta juulini, kui naine juhtus lugema Facebooki sõnumit.

Sõnumis oli juttu spermaloovutajast 9623 ja see, et ta on kuritegelike kalduvustega skisofreenik.

Teada on, et skisofreeniku lapsel on kümneprotsendiline tõenäosus olla samuti skisofreenik.

Collins võttis uuesti kontakti spermapangaga ja hakkas spermaloovutaja kohta infot otsima.

Ilmnes, et loovutaja ei olnud ainult skisofreenik, vaid tal oli diagnoositud ka nartsissistlik isiksusehäire ja bipolaarne meeleoluhäire. Ta oli varguse, alkoholijoobes auto juhtimise ja avalikus kohas laamendamise eest kohtu alla antud. Mees ei olnud neuroteaduste doktoriõppes, vaid tal oli bakalaureus IT alal.

Meest tundvate isikute, kaasa arvatud ta isa sõnul kuulis ta hääli, mis panid teda imelikult käituma.

Collins tundis, et spermapank ja see mees vedasid teda alt ja ta andis Xytexi kohtusse, kuid kohus ei võtnud juhtumit arutamisele, sest spermapank ja loovutaja ei olnud ühtegi USA seadust rikkunud.

Kanadalanna ei andnud alla ja seekord annab ta spermapanga kohtusse Kanadas Torontos. Võimalik, et temaga liitub veel naisi, kes on loovutaja 9623 sperma abil lapse saanud.

Collinsi kavatseb spermapanka süüdistada petmises ja usalduse kuritarvitamises.

Xytexi teatel ei ole nad midagi valesti teinud. Spermapanga juht Kevin O´Brien teatas, et nad küll kontrollivad spermaloovutajate tausta ja terviseandmeid, kuid kõiki detaile ei suuda nad kontrollida.

Collinsi poeg tunnistati arstide poolt terveks ja skisofreenia teda ei ohusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles