«Radari» video: Tõnu Kilgas vaatab tagasi oma elu pahupoolele: ega alkohol olnud ainus asi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja Tõnu Kilgas
Näitleja Tõnu Kilgas Foto: Kanal 2/ Radar

Tõnu Kilgas tähistab sel aastal töist juubelit. Ta on 40 aastat töötanud näitlejana. Tõnu on 62-aastane ja tema repertuaaris on hetkel neli erinevat etendust: kaks neist Estonias ja kaks Vana Baskini teatris. Ehk et mees on jätkuvalt väga heas vormis. «Radar» käis Kilgasel külas nii Estonia teatris kui Vana Baskini teatris ning uuris, kuidas Kilgas end vormis hoiab.

Etendus peaaegu igal õhtul?

Jah, aga see ongi hea. Selles vanuses on see väga hea.

Sinu uusimaks lavastuseks on Vana Baskini teatri tükk «Meie naised». Sa mängid seal meest, kes on peretüli käigus tapnud oma naise. Mitmes kord täna on?

Täna on meil kümnes kord mängida. Ma ei teadnud küll noorena, et see nii raske saab olema vanaduses. Aga ikkagi mulle meeldib seda teha.

See roll, mis Sul Estonias nüüd «Savoy ballis» on, seda tegi Endel Pärn vanasti - siis kui Sina samas etenduses Mustafad mängisid, eksju?

Jaa! Kui Endel Pärn praegu näeks, et mina istun enne etendust viigipükstega… oi-oi-oi. Tema seisis! Nii kui viigipüksid jalga pani, siis seisis kuni etenduse alguseni, sest tema ütles, et püksiviigid peavad mehel olema nii teravad, et kui koer vastu jookseb, siis lööb nina veriseks.

Ja nüüd mängib Märt Avandi Mustafad. Kuidas Sulle tema Mustafa meeldib?

Ta teeb nii huvitavalt ja põnevalt. Tal on hoopis teine lahendus sellele asjale.

Kui hakkab laul «Mister Black ja Lady Stern», kas Sul käib kuidagi südamest läbi ka?

Käib. Vahel laulan ka kaasa lava kõrval vaikselt.

Kui «Savoy balli» vanasti reklaamiti, siis oli Sinu ja Katrin Karisma nimi seal väga kõva müügiartikkel. Te olite tõelised superstaarid.

Katrin Karisma ja Tõnu Kilgas - me kõlasime väga hästi kokku. 20 aastat panime operett opereti otsas. Meie kohta öeldi «kuldne paar».

Tõnu Kilgas. Foto:
Tõnu Kilgas. Foto: Foto: Radar

Kui nüüd Mart Sander aastal 2014 uuesti «Savoy balli» lavastas, kuidas Sulle tundus alguses see?

Noh.... (paus)

Sa ei olnud rahul alguses?

Ei olnud jah. Esiteks ta oli toores. Siis ta kestis täies pikkuses üle nelja tunni, juhtkond ütles, võtke midagi ette, et vähemalt kolme ja poolegagi hakkama saaks. Minu rollile tuli lühendamine vähemalt kasuks. Kui proovides istusime, siis tekkisid mõningad probleemid. Ja mitte minul üksi, vaid kõigil seoses Sanderi ümberkirjutatud tekstiga.

Mis suhtumisega Sa vaatad sellele vimkale, mis Sander teksti sisse kirjutas, kus on väike viide Mustafa gay-suhtele?

Vot see tekitaski meis probleeme. Türklane Mustafa on niisugune elumees! Terve tükk seisab selle peal koos, et Mustafa, kellel on naisi ja kes on kuus korda olnud abielus, armub nii kohutavalt, et ta on kõigest võimeline loobuma. Ja ta armub naisesse. Ta ei saa kuidagi moodi olla mehega koos.

Gay-suhte mängimine iseenesest ei ole Sulle ju võõras.

Seda mitte. Ma olen Tõnu Ojaga «Linnupuuris» isegi suudelnud, sest me mängisime armastajaid. Ja Tõnu Oja ütles mulle pärast, et nüüd ma siis tean, miks naised sind armastavad. See oli kõige parem märkus üldse.

Kuidas teie olukord «Savoy ballil» siis lahenes?

Türklane on ikka türklane ja elumees ja armastab Daisyt.

Sa jätsid 12 aastat tagasi maha alkoholi joomise.

Kui ma sain 50, siis ma mõtlesin, et peaks hakkama kuidagi teistmoodi elama. Mõtlesin, et jätan kõik pahed maha. Ega alkohol ei olnud ainus asi. Suitsetamine veel. Ja käisin mängupõrgus mängimas ja olin selle sõltlane. Vahel võitsin raha ja kerge oli tekkima tunne, et kogu aeg see raha tulebki nii.

Kui sügaval Sa mängupõrgus sees olid?

Ma ei oska öelda… See oli vabariigi algus ja siis oli kõik huvitav ja uhke. Mina olin juba enne käinud Vegases mängimas. Kui tulid esimesed Videomatid, siis näitlejad käisid seal väga paljud. Kellele hakkas see rohkem, kellele vähem külge. Eks seda raha sai seal kulutatud küll.

Aga laenu ei pidanud võtma?

Ei, see sõltuvus nii hulluks ei läinud. Aga ta oli sõltuvus. Ma pidin tegema otsuse, et enam ma oma jalga sealt üle ukse ei tõsta. Ja ei ole tõstnud ka.

Tõnu Kilgas. Foto:
Tõnu Kilgas. Foto: Foto: Radar

Kui ma rääkisin Su tütre Piretiga (näitleja Piret Krumm - toim.), siis ta ütles, et ta on väga paljude asjade üle oma isa puhul uhke, aga ühe asja pärast eriti. See on see, et Sa alkoholist nii kergelt jagu said.

Tore! Ega vanal inimesel ei sobi purjus olla. Ma sain vanaisaks. Ja ma sain aru, et ei saa ju olla vanaisa ja juua. Olla purjus vanaisa ja käia lastelastega ringi.

Oli selleks vaimujõudu vaja?

Alguses küll. Aga tegelikult on see mõte tähtsam - et sa ise jõuad selles selgusele, et joomine ei vii sind kuhugi. Sa võid kaotada töö, su ülemine aparaat ei tööta ju.

Kui palju sa tegelikult kartsid, et see hävitab Su karjääri?

See on kindlasti seotud ka sellega. See kõlab õõnsalt, aga minu töö on mulle elutähtis. Teater on mulle elutähtis. Ma tunnen ennast kõige paremini laval üldse.

Sul on üks unistus kindlasti veel oma karjääris. Filmiroll, eksole?

Filmiroll on jah veel tulemata, aga loodame, et võib-olla tuleb. Muutun vanemaks, muutun huvitavamaks. Ei värvita enam juukseid, lasen halli habeme kasvada. Mõni kena roll võiks ju olla filmis ka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles