Galerii ja video! Kosmonautikapäeva tähistati põneva aruteluga Teletornis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

12. aprillil 55 aastat tagasi väljus esimene inimene ilmaruumi: kosmonaut Juri Gagarin sooritas maailma esimese kosmoselennu ja lendas ümber planeet Maa. Neli aastat tagasi taaselustas ufoloog Igor Volke kosmonautikapäeva tähistamise traditsiooni ning täna õhtul kogunesid koos temaga Tallinna Teletorni saate «Hallo, Kosmos!» avalikule salvestusele ja vestlusringi teemal «Kas meid oodatakse kosmoses? 35 aastat SETI Tallinna konverentsist» arutlema Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras ning ajakirjanikud Juhan Aare ja Ingrid Peek.

«1981. aastal Tallinnas toimunud rahvusvaheline SETI konverents kohustas pöörama pilgu meile enestele. Õppima mõtlema laiemalt, loobuma pelgalt antropotsentristlikust vaatest maailmale ja kõiksusele. Seetõttu olid siin ka vennad Strugatskid. Mulle isiklikult tähendas see aga silmade avanemist - kohtumine Troitskiga, Kardashoviga, Gindilisega – lähiotsing,» rääkis Igor Volke 35 aastat tagasi toimunud sündmuse tähtsusest.

Tänavune Kosmonautikapäev tegi ajarännu ajalukku ning uuris lähemalt, millised olid maavälise mõistusliku elu otsingute suunad toona, kuhu me oleme omadega jõudnud täna ning mis ootab inimkonda ees homme. SETI (Search For Extra-Terrestrial Intelligence) ehk organisatsioon maavälise intelligentse elu otsinguteks loodi Ameerika astronoomi ja astrofüüsik Frank Drake'i poolt 1961. aastal. SETI koondab erinevaid üritusi leida kosmosest tulevaid raadiosignaale, mida saaks tõlgendada intelligentsete olendite saadetuna.

Aastal 2013 astus Eesti kosmoseriikide perre - orbiidile lendas meie esimene päris oma kosmoselaev ESTCube-1. Tänaseks on Eesti ka Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) täieõiguslik liige. Millised on Eesti kosmilised tulevikuvisioonid ja -suunad, sellest rääkis Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles