Pildid ja video: Prantsusmaal leiti pööningult maal, mis oletatavalt on Caravaggio töö

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaal Toulouse`is avastas majaomanik pööningult maali, mille autoriks on oletatavalt Itaalia renessansikunstnik Caravaggio ning mille väärtus võib olla umbes 120 miljonit eurot. 

Pariis kunstieksperdid kinnitasid, et tegemist on tõenäoliselt Caravaggio teosega, mida peeti kadunuks või hävinenuks, edastab The Local.

Kunstiteadlase Eric Turquini teatel läks majaomanik pööningut uurima, kuna katus tilkus läbi ning talle jäi silma maal. Omanik ei olnud varem oma maja pööningule kordagi jalga tõstnud.  

Eksperdi teatel on maalil kujutatud Juuditit, kes lõikab Oloverneselt pead ära. Piibli kohaselt päästis vaga naine Juudit oma kodulinna, tungides vaenlase laagrisse, võrgutades väepealik Olovernese ja lõigates tal pea maha.

Kunstiekspertide arvates viitab maali teostus ja stiil, et see on valminud millalgi 17.sajandi alguses.

Teada on, et Caravaggio maalis kaks versiooni Juuditist ja Olovernesest, millest üks on Itaalias Roomas vana kunsti galeriis, teine maal jäi kadunuks umbes 100 aastat pärast selle maalimist.

Maalil olnud mustusekihi järgi tehti kindlaks, et teos oli Toulouse`i maja pööningul üle 150 aasta, samas aga ei olnud kahjustada saanud.

Majaomaniku teatel kuulub see maja ta perele juba mitu põlvkonda ning esivanemad ostsid selle 19. sajandi keskel.

Kunstieksperdid asuvad nüüd maali uurima, et teha kindlaks, kas ikka on tegemist Caravaggio teosega või on selle autoriks keegi teine.

Renessansikunsti eksperdi Eric Turquini teatel viitavad mitmed aspektid, kaasa arvatud valgus ja varjud, et tegemist võib olla  Caravaggio ühe tippteosega.

«Caravaggio käekiri on väga eriline, keskmine kunstnik ei suudaks sellist teost luua ega ka järele teha,» nentis ekspert.

Esmastel andmetel on selle maali väärtus vähemalt 120 miljonit eurot.

Prantsuse eksperdid soovivad, et see teos jääks Prantsusmaale ning ei saadetaks tagasi Itaaliasse, kus Caravaggio selle oletatavalt maalida võis. Teosest on huvitatud Prantsusmaa kuulus Lovre`i muuseum, mis on valmis selle eest suure summa maksma.

Igatahes on Toulouse´i majaomanikul tänu leitud maalile varsti piisavalt raha, et ka katkine katus parandada.

Caravaggio, kodanikunimega Michelangelo Merisi, sündis kas 1571. või 1573. aastal ning ta elu oli kaootiline ja täis vägivalda. Kunstnik suri müstilisel asjaoludel 38-aastasena.

Caravaggiot tuntakse chiaroscuro (niinimetatud keldriluugivalgus) tehnikast, mis võimaldab luua teravaid kontraste, mängida valguse ja varjuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles