Nagu fööniksina tuhast: TOP 3 kohtu poolt karistatud Eesti kuulsat naist, kes täna säravad eredalt ja edukalt (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Suurhans-Pohjanheimo, Ester Tuiksoo, Malle Eenmaa
Ülle Suurhans-Pohjanheimo, Ester Tuiksoo, Malle Eenmaa Foto: SCANPIX

Tänases Naistelehes on kaanepersooniks skandaalne poliitik Anna-Maria Galojan, kes istus rahapettuse ja kantimise eest karistust Harku vanglas. Galojan, kes tänaseks vabaduses on, ei ole ainus kuulus Eesti naine, kes on nagu fööniksina tuhast tõusnud ning oma elu pärast kohtu poolt karistamist järjele saanud. 

Ülle Suurhans-Pohjanheimo 

Foto: promo

Moekunstnik Suurhans-Pohjanheimot on maksupettuse pärast kriminaalkorras karistatud.

2005. aasta mais mõistis kohus moekunstniku koos abikaasa Hannu-Tapaniga aastaks ja kolmeks kuuks vangi, kuid asendas karistuse 900 tunni pikkuse üldkasuliku tööga. Pohjanheimod olid tööl Kaagvere erikoolis. Naine õpetas tüdrukutele käsitööd, mees tegi abitöid.

Peale selle kästi abielupaaril maksta maksu- ja tolliametile ära riigilt välja petta üritatud 805 856 krooni ning mõisteti mõlemalt välja veel 4035 krooni sundraha. Paar end maksupettuses süüdi ei tunnistanud. 

Omanimelise moemaja omanik Ülle Suurhans-Pohjanheimo esitas süüdistuse järgi OÜ Ekspert juhatuse liikmena 1997. aasta jaanuarist 1998. aasta septembrini valeandmetega käibedeklaratsioone, pettes maksuametit 782 815 krooniga.

Moekunstniku abikaasa Hannu-Tapani võltsis süüdistuse järgi sama firma juhatuse liikmena 1997. aasta oktoobrist 1998. aasta septembrini dokumente ning esitas samuti valeandmetega deklaratsioone. Selle tulemusel peteti maksuametit 58 863 krooniga.

Tänaseks on Ülle Suurhans-Pohjanheimo disaininud mitmeid endise esileedi Evelin Ilvese kleite ning ta on tunnustatud oma kõrgmoeliste rõivaste poolest nii kodumaal kui ka väljaspool piiri. 

Malle Eenmaa

Foto: Tairo Lutter

Kohus mõistis 2001. aastal endisele Maapanga juhile Malle Eenmaale 1,5 aastat vangistust 29,5 miljoni krooni kaotsimineku eest ja ta on oma karistuse kandnud. Eenmaa pääses vabadusse 2002. aasta septembris, Harku vanglast, kus ta istus oma karistusest 10 kuud. 

Pärast vangis istumist pühendas Eenmaa end heategevusele. Kohe pärast vangist vabanedes rääkis Eenmaa ajakirjandusele, et «hakkab tegelema sotsiaaltööga, sest nägi vanglas palju noori naisi ja mitmeid HIV-postiivseid, keda ta tahab aidata ja kes vajavad abi.»

Tänaseks on Eenmaa olnud ligi 13 aastat heategevusfondi Dharma eesotsas ning aitab igas vanuses abivajajaid.

Ester Tuiksoo

Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas endise põllumajandusministri Ester Tuiksoo 2014. aastal 30. juunil maadevahetuse kriminaalasjas süüdi pistise võtmises ja andmises. Endine põllumajandusminister ja riigikogu liige jäi kohtu otsusega süüdi pistise võtmises.

Ühtlasi kergendas riigikohus menetluse mõistliku aja möödumise tõttu Tuiksoo karistust. Kui ringkonnakohus mõistis Tuiksoole aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse, siis riigikohtu otsusega jäi tema karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Seoses riigikohtu süüdimõistva kohtuotsusega pidi Tuiksoo lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast.

Täna töötab riigikogu endine liige ning ekskeskerakondlane Ester Tuiksoo Tallinna ühistupanga loomist ettevalmistavas sihtasutuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles