Elava muusika kontsertide kuulamine vähendab stressi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti kuningliku muusikakolledži uuring näitas, et elava muusika kontsertide kuulamine vähendab stressihormooni kortisooli taset ja sellega koos ka stressi.

Teadlased tegid katse 117 vabatahtlikuga, kes külastasid kahte kontserti, millest esimene toimus Gloucesteri katedraalis ja teine Londoni Union Chapelis ning mõlemal juhul esines oma muusikaga helilooja Eric Whitacre, edastab The Telegraph.

Katsealustelt võeti süljeproovid enne kontserte ja siis, kui kontsertidel oli vaheaeg. Eesmärgiks oli uurida, milline on elavat muusikat kuulanud inimeste kortisooli tase.

«Uuring kinnitas, et elava muusikaga kultuuriüritus mõjutab endokriinsüsteemi. See ei kehti vaid klassikalise ja rahuliku muusika kohta, vaid kõikide elava muusikaga kontsertide kohta,» nentis muusikateadlane Daisy Fancourt.

Organismis kerkib kortisooli tase siis, kui ollakse füüsilises või psüühilises stressis. Väikeses koguses mõjub see hormoon positiivselt, alandades stressi ja muutes meeleolu paremaks.

Kuid kui seda on liiga palju, võib see süvendada juba varasemast olemasolevaid probleeme nagu südame- ja veresoonkonnahaigused, psüühilised haigused, diabeet ja impotentsus.

 «Meie uuring kinnitas 22 varasemat uuringut, näidates et elav muusika alandab stressihormooni kortisooli taset. Tegemist on globaalse nähtusega,» teatas uurija.

Fancourt lisas, et klassikalise muusika puhul on stressihormooni alanemine tõendatud, kuid teiste muusikažanrite puhul on vaja teha lisauuringuid.

«Võib oletada, et erinevad muusikaliigid ja muusikat sisaldavad kultuurisündmused mõjutavad keha füüsilist ja psüühilist poolt erinevalt, kuid üldkokkuvõttes siiski stressitase väheneb, kuna muusika haarab kogu olemuse,» selgitas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles