Hiljuti leitud üks maailma suurimaid madusid suri teadmata põhjustel (2)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkpüüton
Võrkpüüton Foto: SCANPIX

Mõni päev tagasi leitud võrkpüüton suri teadmata põhjustel, kuid ametnikud kahtlustavad roomaja väärkohtlemist.

Enne surma jõuti ta siiski veel üle mõõta ja selgus, et ta pikkus oli 7,5 meetrit, mistõttu oli ta 17 sentimeetrit lühem, kui senine kõige pikem madu. Võrkpüüton kaalus 250 kilogrammi, vahendab National Geographic.

Kuigi Malaisia ametnikelt on tulnud väiteid justkui oleks roomaja võinud end ka ise stressist ära tappa, siis Florida loodusmuuseumi kahepaiksete kollektsiooni juhataja Kenneth Krysko seda teooriat tõenäoliseks ei pea, öeldes, et ei oska isegi arvata, kuidas võiks madu seda teha.

Kuigi surma asjaolud on ebaselged, on Krysko sõnul üsna tõenäoline, et selle põhjustas roomaja väärkohtlemine. Vaevalt oleks võrkpüüton vabas looduses nii kiiresti surnud, lisas ta. Kinni püüdmisel tõugati madu jalgadega ning lõpuks seoti ka ta suu kinni, milleks Krysko väitel ei olnud absoluutselt põhjust. Roomajaid tuleb osata õigesti hoida ning siis ei saa nad kellelegi viga teha.

Kuigi püütonid on väga tugevad, siis ei ründa nad teisi peaaegu kunagi. Maod üritavad inimesi looduses vältida ning tavaliselt on nendega seotud õnnetused juhtunud kodustatud püütonitega.

Võrkpüütonid elavad Kagu-Aasia troopilistes metsades, eriti just veekogude lähedal. Vangistuses võivad nad elada kuni 25 aasta vanuseks. Nad söövad linde ning erinevaid imetajaid ja püütonid on võimelised ära sööma isegi hirve suuruse looma.

Võrkpüütonite arvukus on hiljuti vähenenud, sest neid püütakse peamiselt toiduks ning ka nende sapipõite pärast, mida kasutatakse meditsiinis. Paljud võrkpüütonid saavad surma ka hirmunud inimeste käe läbi. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles