Elu24 video! Fred-Erik Johanson mustkunsti peidetud saladustest: ega igaüks neid leiagi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Fred-Erik Johanson on üks väheseid aktiivselt tegutsevaid mustkunstnikke Eestis. Ta neelab nõelu, dresseerib linde, lõigub jäsemeid ja peab Mustkunstiteatrit. Tema trikivaramu sisaldab nii kauneid trikke naerutuvidega kui brutaalseid silmamoondusi, mis kananaha ihule toovad. 

Tipptegijate hulka kuuluvat noort trikimeistrit ei pea sugugi mitte kaugelt otsima. Leidsime ta Tallinna äärelinnas Laagris asuvast Mustkunstiteatrist, mis sai hoo sisse möödunud augustil ja mille etendusi külastab igas vanuses publikuhulk. Teisipäeviti on laval mustkunstishow “Kas julged”, mille kontseptsioon sisaldab verdtarretavaid ja ohtlikke trikke - mõte seisneb närvide kõditamises. Sinna me tee ette võtsimegi, et saada osa oma elu esimesest mustkunstietendusest ja vastused küsimustele, millele igaüks vastata ei oska. Etenduse vaatasime ennastunustavalt naerupahvakate saatel lõpuni, kordagi põgenemisteele mõtlemata.

Ehkki pealtnäha luuakse illusioone mängleva kergusega ja etenduse ajal jõuab trikke sooritades ka parajal hulgal nalja visata, ei sünni kõik üleöö - õnnestunud etteastete taga on kõva eeltreening ja pingeline mõttetöö laval. “Kui te näete viite minutit etendusest, siis tegelikult võib olla selleks kulunud kuid ja aastaid, enne kui trikk üks kord rahva ette jõuab. See on üks raskemaid kunstiliike üldse,” ütleb Johanson. Kuid kui teada kõiki saladusi, mida üks või teine silmapete endas peidab, kui palju on selles veel mustkunstnike jaoks maagiat?

Vaata videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles