Galerii ja video! Vaba Laval etendus kordumatu lavastus, mille kangelasteks toidukraam, publik ja demokraatia võimalikkus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel tuli Vaba Lava teatrikeskuse lavale täiesti unikaalne lavastus, milles peaosalisteks toiduained ja publik ise. Lavastuse süžee sai peidetud veidi kummituslikku kokaraamatusse, millest niisama üle libiseda ei saanud ja mis igale saalisviibinule ülesandeid sisaldas. Lõpuks valmis suur õhtusöök, millega tuli ära toita kuni 100 suurt ja näljast suud.

Tüki "Ühendus paratamatu ületamiseks. Sada sõda üleilmse rahuni" keskmes polnud siiski üksnes piduroa valmistamine. Lavastusega mängiti läbi demokraatia võimalikkus. "Maailmas pole midagi poliitilisemat, kui toidu valmistamine," ütleb Brüsselis tegutsev Šveitsi juurtega lavastaja Christophe Meierhans, kes lavastusse mitte mingil moel ise ei sekku. Kui kaugele minnakse ülesannete täitmisega, kus on piir, kas keegi võtab initsiatiivi enda kätte, kui palju tekib lahkarvamusi ja kuidas need lahendatakse - on justkui õhtu küsimused.

Esietendusele järgnes demokraatiateemaline vestlus Vaba Lava kuraator Madli Pesti, poliitik Silver Meikari, Sirbi esseistika toimetaja Valle-Sten Maiste ja lavastaja Christophe Meierhansi (kes tegelikult kogu protsessi pealt vaatas) osalusel. Meierhans rääkis ka varasematest kogemustest lavastusega teistes maailma paikades, kus rahvas ehk pisut temperamentsem kui põhjamaades. 

Foto: Laura Arum-Lääts

Ehkki meil pingpongipalle ei küpsetatud ja vaidlusi lihasöömise eetilisuse osas ei tekkinud, leidus saalis igasuguseid meeleolusid - entusiastlikke nägusid, kes käärisid käised üles ja tundsid end laval väga hästi, aga ka morne ilmeid, millest peegeldus, et loodud reeglistik on liialt ahistav. Pea 3 tunni möödudes õhtusöök siiski valmis, milleks oli tomati-küüslaugusalat, keedukartul mundris, küpsetatud põrsas, baklažaani-suvikõrvitsahautis, munaroog ja mugustoiduks ahjuõunad mee ja vahukoorega. Etendusele järgnes loomulikult pidu, mille näitlejad olid auga ära teeninud. 

Vaata galeriid ja videot esimesest etenduse õhtust! 

PS: Jutud käivad, et ka järgmise Vaba Laval etenduva lavastuse näol on tegemist osalusteatriga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles