Video: Titanicu uppumine reaalajas kahe tunni ja 41 minutiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanic 1912. aastal Southamptoni sadamas
Titanic 1912. aastal Southamptoni sadamas Foto: SCANPIX

Kogu maailmas teatakse, mis juhtus kuulsa Titanicuga ta esmareisil Ühendkuningriigist Southamptonist USAsse New Yorki ehk see alus sõitis vastu jäämäge ja uppus.

Hiljuti jõudis Youtube´i detailne video, mis kujutab kuulsa laeva uppumist reaalajas kahe tunni ja 41 minuti jooksul.

Video algab kell 23.39 ehk üks minut enne seda, kui White Star Line`i alus Titanic 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi Atlandi ookeanil Kanada Newfoundlandi lähedal jäämäega kokku põrkas.

Vahis olnud madrused teatavad sillale, et jäämägi on otse ees. Tüürimehed annavad käsu mootorite peatumiseks ja tagasikäiguks.

Videol on näha ka laeva orkestri teekonda esimese klassi esinemiskohast suure trepi juurde ja lõpuks välistekile. Orkestrist ei pääsenud mitte keegi elusana.

Meeskond alustas päästepaatide vette laskmist kell 00.40 ja see lõppes kell 2.05.  Igas päästepaadis oli 65 kohta, kuid igaühte pandi umbes 28 inimest. Kapten kutsus pooleldi inimesi täis paate laeva juurde tagasi, et rohkem inimelusid saaks päästa.

Kell 2.15 hakkas Titanic kerkima, et siis hiljem pooleks murduda. Laevaga koos kadus kell 2.41 vetevoogudesse umbes 1500 inimest.

Appi tõtanud Carpahtia jõudis sündmuskohta üks tund ja 40 minutit pärast Titanicu vetevoogudesse kadumist, võttea pardale päästepaatides olnud.

Video loojad tahavad luua selle põhjalt arvutimängu nimega Titanic Honor & Glory, kus mängija saab ise kogeda, mis Titanicu pardal 1912. aasta saatuslikul ööl juhtus.

Mängijad saavad kogeda laeva elu koos ajalooliste tegelastega, kes sel ajal Titanicul olid ja kellest paljud ei pääsenud.

Video loojate teatel uurisid nad ajaloolis kaadreid, dokumente ja mälestusi Titanicu kohta, et kõik saaks võimalikult autentne.

Wikipedia: Titanic oli 20. sajandi alguses üks võimsamaid liinilaevu, kuid juba esimesel reisil sõitis laev vastu jäämäge.

Ülekantud tähenduses on Titanic muutunud laevahukku tähistavaks väljendiks. Titanicu huku järel asuti välja töötama rahvusvahelist merepäästekonventsiooni SOLAS.

Laeva vrakk leiti 1. septembril 1985.

Titanic oli 269 meetrit pikk, 28 meetrit lai ja kaalus 46 328 tonni. Laeval oli 29 aurukatelt, mis tagasid kiiruse 21 sõlme.

Titanicu hukku kajastab ka menufilm «Titanic», mille mängivad peaosi Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles