Facebooki põlvkonda on tabanud sõltlase sündroom?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki põlvkonda on tabanud sõltlaste sündroom?
Facebooki põlvkonda on tabanud sõltlaste sündroom? Foto: SCANPIX

USA ja Briti psühholoogide ja sotsiaaluurijate sõnul on niinimetatud Facebooki põlvkonnal ehk tänastel noortel informatsiooni kinni keerates samasugused sümptomid nagu sõltlastel, kes püüavad end pahest võõrutada.

Teadlased palusid projektis Unplugged olla 12 maailma erinevas ülikoolis õppivatel üliõpilastest vabatahtlikel olla 24 tundi ilma tekstisõnumite, e-posti, Facebooki, Twitteri, televisiooni, raadio, mobiiltelefoni, iPodide ja ajalehtedeta, kirjutab The Telegraph.

Kõikidel katsealustel tekkisid samasugused sümptomid nagu näiteks suitsetajatel, kes püüavad suitsetamisest loobuda.

Osa katsealustest kirjeldas informatsioonist eemale jäämist, nagu nad oleksid sõltuvusravil, teised aga dieedi pidamisega.

Teadlased andsid inglise keeles sellele sündroomile nime Information Deprivation Disorder.

«Tegemist ei ole vaid psüühiliste, vaid ka füüsiliste sümptomitega. Vaimne tervis mõjutab keha ja vastupidi,» selgitas uurija Roman Gerodimos.

Katsealustel oli siiski kaks asja lubatud – tavatelefonide kasutamine ja raamatute lugemine.

Samuti pidid katses osalejad panema oma kogemuse kirja. Kirjapandust paljastus, et enamik katsealustest tundis 24 tunni jooksul närvilisust, ärrituvust ja isoleeritust.

«Uuring näitas, kuidas tänapäeva tehnoloogia ja uus meedia meie maailma ja suhtumist muutnud on. Ilma tehnikavidinateta oleme nagu tühjal saarel kõigest ära lõigatud,» lausus Gerodimos.

Ta lisas, et kui katsealused tulid enam-vähem toime ilma mobiiltelefonita, siis ilma muusikata oli kõige raskem olla.

«Paljude üliõpilaste sõnul oli ilma muusikata väga raske, tunne oli tühi ja imelik. Kuid siis hakkasid nad järsku kuulma muid helisid nagu linnulaul, koerte haukumine ja muud naabruskonna helid,» lisas uurija.

«Enamik katsealuseid pingutasid, et toime tulla. Nad said olukorraga siiski hakkama. Kerkis üle küsimus – kas me oleme oma elu peremehed või mitte? Või on masinad meie elu juhtimise juba üle võtnud?» nentis teadlane.

Gerodimos soovitas tänapäeva inimestele igal aastal mingil ajal tehnikavidinatest vaba «dieeti» või vabatahtlikku infosulgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles