Ameeriklastest paar võib saada raamatukogu raamatute eest vanglakaristuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides Michiganis võib paari ees oodata vanglakaristus, kuna nad ei tagastanud raamatukogu kaht raamatut õigeaegselt.

Esmapilgul ei paista, et tegemist oleks olnud millegi kuritegelikuga, kuid tegelikult saab neid süüdistada renditud objektide tagastamise tähtaja ületamises, edastab news.com.au.

Cathy ja Melvin Duren olid möödunud nädalal kohtu ees ja tahtsid maksta 100 dollarit kahjutasu, et vanglast pääseda, kuid nende pakkumine lükati tagasi, kuna nad ei nõustunud maksma lisasummat Lenawee maakonna prokuratuurile ja politseile, mis nende juhtumiga tegeles.

Kohtus ilmnes, et proua Duren laenas Michigani Tecumsehi raamatukogust 2014. aastal Dr. Seussi raamatu, kuid kaotas selle ära. Selle aasta alguses sai Cathy Duren aru, et ta võidakse raamatu tõttu kinni pidada ja selle tõttu maksis raamatukogule ära raamatu hinna ja pikaajalise laenamise tasu. Samas ei tahtnud ta maksta tasu, mida nõuti temalt juhtumi uurimise eest.

«Ma ei kujuta ette, et pean minema raamatu tõttu vangi. Ma ei ole süüdi ja ma tõendan seda,» teatas ameeriklanna.

Melvin Duren sai karistada selle eest, et ta tagastas laenatud raamatu «The Rome Prophescy» kaheksa kuud tähtajast hiljem.

Durenid sõnasid Michigani meediale, et nad ei kavatse enam kunagi raamatukogust ühtegi raamatut laenutada.

Tecumsehi raamatukogu juht Gayle Hazelbaker sõnas väljaandele Tecumseh Herald, et raamatuid õigeaegselt mitte tagastanud isikutega tegelemine on pikaajaline protsess.

Laenajatele antakse esimesel korral märku, kui nad on 14 päeva tagastustähtajast üle läinud ja teisel korral kui on möödunud 28 päeva.

Kolmas märgukiri saadetakse 60 päeva möödudes ja siis antakse tagastamiseks aega veel kümme päeva.

Kui ka selle kümne päeva jooksul raamatut tagasi ei saada, siis saadetakse veel üks väga karmis toonis kiri, millel on veel kümnepäevane pikendus.

Kui ka siis raamat tagasi ei ilmu, teatab raamatukogu sellest politsei majanduskuritegude üksusele.

«Pärast seda ei ole enam meie pädevuses raamatuid õigeaegselt mitte tagastanutega tegeleda, siis tegeleb nendega politsei,» teatas Hazelbaker.

Ameeriklastest paarile teatati kohtus, et neid võib ees oodata kuni 93 päeva pikkune vanglakaristus ja makismaalselt 500 dollarit trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles