Video: Jäämees Ötzist tehti 3D printeri abil elusuuruses koopiad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämees Ötzi kuju
Jäämees Ötzi kuju Foto: SCANPIX

Austria Lõuna-Tirooli arheoloogiamuuseumi teadlased tegid kuulsast jäämehest Ötzist, kes leiti 25 aastat tagasi Alpidest, 3D printeri abil elusuuruses koopiad.

USA kunstnikul Gray Staabil kulus 5000-aastase Ötzi tegemiseks vahast ja tema ülevärvimiseks mitu kuud, edastab Discovery News.

«Kõige enam valmista raskust tema käte tegemine, kuna neid ei saadud skaneerida,» teatas Itaalias Bolzanos tegutsev muuseum.

Teadlaste ja kunstniku koostöös valmisid kolm Ötzi 3D mudelit, millest üks pannakse Põhja-Ameerikas 2017. aasta sügisel rändnäitusele.

Teise ja kolmanda 3D koopia saab USAs New Yorgi osariigis tegutsev Cold Spring Harbor DNA uurimiskeskus.

Kaks matkajat leidsid Ötzi nimeks saanud muumia 1991. aasta septembris Alpidest Ötztalist, kus ta oli alates kiviajast, mil ta hukkus.

Muumial oli osa rõivaid säilinud, tema juurest leiti kirves ja tohust seljakott. Mehe kehal olevad 61 tätoveeringut ning ta mao sisu ja DNA uurimine andis teadlastele palju infot kiviaja elu kohta.

Uurimine näitas, et ta tõenäoliselt suri vägivaldsesse surma umbes 45-aastasena, kuna ta õlast leiti metallist nooleots, mis lubab oletada tapmist.

Veel on teada, et ta oli 160 sentimeetrit pikk, kaalus 50 kilogrammi, tal olid pruunid silmad ja tumedad juuksed ning ta kannatas laktoositalumatuse ja maohaavandite all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles