Šerpade arvates tekitavad helikopterilennud Džomolungmal laviine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästehelikopter Džomolungmal. Šerpade arvates võivad turismihelikopterid käivitada lumelaviine
Päästehelikopter Džomolungmal. Šerpade arvates võivad turismihelikopterid käivitada lumelaviine Foto: SCANPIX

Nepali võimud teatasid, et loata turismilennud võivad Džomolungma kõrgemates paikades tekitada lumelaviine, mis seavad mägironijate elu ohtu.

Mägironimisgiidide ehk šerpade arvates tekitavad helikopterid vibratsioone ja õhuvoole, mis panevad lume liikuma, edastab BBC.

Nepali keelu kohaselt ei tohi turismilende teha üle 5364 kõrgusel asuva baaslaagri, kus on hooajal alati palju mägironijaid. Turismilende tegevate helikopterifirmade teatel tohtis Džomolungmal seni teha lende üle Khumbu jääliustiku, kuid nüüd tahetakse ka see ära keelata.

Viimasel kahel aastal ei ole olnud Džomolungmal ühtegi mägironimisekspeditsiooni põhjusel, kuna oli palju õnnetusi ja hukkumisi.

2014. aastal leidis Džomolungmal  maavärin, mis tõi kaasa laviini, mille tagajärjel hukkus mägedes 16 šerpat ja mägironijat, veel 18 mägironijat kaotas elu baaslaagris.

Pärast seda juhtumit langetasid Nepali võimu otsuse, et ronida tohib vaid keset Khumbu liustikku, samas peavad mägironijad seda äärmiselt ohtlikuks.

Tavaliselt algab Džomolungmal ronimishooaeg mais ning šerpad on hakanud viima ekspeditsioonivarustust selleks hooajaks laagritesse.

«Turismihelikopterid tohivad lennata üle Khumbu liustiku, kuid see muudab meie töö ohtlikumaks, sest helikopterid tekitavad vibratsioone, mis mõjutavad nii jääd kui lund. Helikopterite tõttu kasvab laviinioht,» teatas šerpa Pasang Kaji.

Nepali tsiviillennundusamet andis turismireise korraldavatele helikopterifirmadele hoiatuse, et nad ei lendaks ronimishooajal üle Khumbu liustiku, millel võib olla palju mägironijaid ja šerpasid.

«Vaatamisväärsuste lende ei tohiks korraldada baaslaagri kohal ega sellest kõrgemal. Kõrgemale tohivad lennata pääste- ja meditsiinihelikopterid ning riikliku loa saanud langevarjurid,» teatas tsiviillennundusameti asejuht Rajan Pokhrel.

Samas arvab Nepali lennufirmade organisatsioon, et helikopterid ei põhjusta lumelaviine.

«Lendame umbes 700 meetri kõrgusel ning hoiame mäestikust ligi ühe kilomeetri kaugusele, seega ei saa helikopterid laviine põhjustada. Kasutame neil lendudel kergeid Prantsusmaal toodetud Ecureil helikoptereid ja igal lennul on 2 – 3 turisti,» teatas nimetatud organisatsiooni esindaja Pabitra Karki.

Karki teatel  tehakse Džomolungma mägironimisajal nädalas umbes tosin turismilendu, teiste allikate teatel on neid rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles