Veidrad asjad, mida prantslased baguette'idega teevad

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse saiad
Prantsuse saiad Foto: SCANPIX

Prantslased on kultuuriliselt meist üsna erinevad mistõttu võivad nii mõnedki neile tavapärased tegevused meile tunduda üsna veidratena. Nii käivad nad ümber ka oma pikkade saiadega.

Baguette'i, pikka Prantsuse saia, peetakse Prantsusmaa üheks sümboliks. Kui on vaja kujutada prantslast, kujutatakse alati bareti, pika saia ning vuntsidega meest. Samuti ei ole Pariisis pea ühtegi pikemat tänavat, kus ei oleks mõnd kohvikut või saiapoodi, kust Prantsuse saia osta saab, vahendab The Local.

Kuigi baguette'i söömine tundub üsna lihtne, siis on mõned detailid, mida prantslased armastavad saiadega teha ning mis võõramaalastele üsna veidrad tunduvad.

1. Kohvi või tee sisse kastmine - kui õnnestub kunagi mõnele prantslasele hommikusöögiks külla minna, siis ei tasu üllatuda, kui nad usinalt moosiga ja võiga kaetud saia tee või kohvi sisse pistavad. Kuigi saiast pudeneb kohvitassi ohtralt moosisegust puru, siis prantslasi see ei sega.

2. Taldrikut pole vaja - baguette'i ei tohi kunagi panna taldrikule, vaid see asetatakse taldriku kõrvale lauale. Saia taldrikule asetamine on etiketi rikkumine.

3. Taldriku puhastamine - prantslased oskavad baguette'i suurepäraselt igas situatsioonis kasutada. Nii tõmbavad nad saiaga kokku ka kõik viimsed toidu- ja kastmejäägid, mis taldrikule jäänud.

4. Kaenla all kandmine - kuigi see tundub tõelise klišeena vastab see tõele, et paljud prantslased armastavad baguette'i just nii koju kanda.

5. Šokolaadiga söömine - tavaliselt šokolaaditükke leivale ei panda, kuid prantslased ei lase end sellest heidutada ning Nutella asemel topivad nad Prantsuse saia vahele korralikke šokolaaditükke.

6. Kõigega söömine - tegelikult ei ole prantslased selle koha pealt eriti kapriissed, nad on nõus baguette'i ükskõik millega sööma. Isegi kui tellid restoranis mõne toidu, mille peamiseks koostisosaks on juba sai, saad kõrvale ikkagi veel väikese saiakorvikese.

7. Baguette'i automaadid - kui mujal maailmas saab automaatidest osta juua ja suupisteid, siis Prantsusmaal saab nendest kaasa haarata mõne saia.

Lisaks on prantslased teinud ka maalma kõige pikema baguette'i, mis oli 120 meetrit pikk. Selle teostamisel aitasid kaasa ka itaallased ning ära söödi see massiivne sai šokolaadikreemiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles