Video: USAs võib teatud algarvu omamise eest arreteerida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Ameerika Ühendriikides tohib politsei arreteerida isiku, kelle valduses on teatud algarv, mida on jaganud internetis või kasutanud autoriõigust rikkuvatel eesmärkidel.

Isegi kui seadusega keelatud arv on märkmepaberile käsitsi kirjutatud, võib selle eest uurimise alla sattuda, edastab news.com.au.

USAs illegaalseks kuulutatud algarv on seotud Digital Millennium Copyright Actis kehtestatud autorikaitse, krüpteerimise ja dekrüpteerimisega.

Ebaseaduslik algarv on 85650789657397829 pluss veel 1402 arvu.

Numbrid mängivad inimelus tähtsat rolli, osa neist aga võivad olla elu ja saatust muutvad. Miks mingi arvukombinatsioon võib olla ebaseaduslik ja tuua kaasa arreteerimise? Numbrid peaksid olema kõigile vabalt kasutamiseks?

Põhjus on selles, et algarve kasutatakse autoriõiguste ja arvutisüsteemide kaitsmisel, seega moodustavad teatud arvud ideaalse «luku».

On olemas lõpmatu hulk arve, ka lõpmatu hulk algarve, kuid uute algarvude leidmine on keeruline, kuna see nõuab hiiglaslikku arvutijõudu. Miks peaks üldse uusi algarve otsima? Põhjus on selles, et nende abil saab krüpteerida ja dekrüpteerida.

Arvuti suudab panna kergelt kaks arvu kokku ja saada tulemuse, kuid tulemuse lahtimuukimine kaheks algseks arvuks on keerulisem protsess.

Samas on teada, et mida suurem on info kaitsmiseks mõeldud või sisselogimist võimaldav algarv, seda suurem kaitse on. Mitmed majandusorganisatsioonid on välja pannud suuri summasid uute algarvude leidmise eest, kuna need arvud on kulla hinnas.

Keelatud algarvu abil on dekrüpteeritud DVDel olevat infot ning see on võimaldanud teha filmidest ja muusikast piraatkoopiaid.

USA seaduse kohaselt on piraatkoopiate tegemine kuritegu, kuid seda on ka dekrüpteerimist võimaldava algarvu kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles