Soome pere tahtis lapsele panna nimeks Lucifero või Fosforos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes Karkkilas elav Unna Komonen sünnitas möödunud aasta märtsis 45-aastasena oma esimese lapse ja tahtis lapsele erilist nime, kuid seda takistas Soome bürokraatia.

Kuna laps sündis alanud päeva varajastel tundidel, oli vanemate jaoks tähtis, et see kajastus ka tema nimes. Ema ja isa arvates oli Aamutähti (Koidutäht) või Venus poisi jaoks liiga naiselik, kuid neile hakkas meeldima nimi Luciferos, edastab iltasanomat.fi

«Laps on hea tervise juures, rõõmus ja lõbus ning just sellest saime mõtte anda talle eriline nimi. Ta on rõõmurull ja valgusetooja ehk Lucifer,» selgitas ema.

Veel käisid vanemad ametnikele välja nime Fosforos, mis Vana-Kreekas oli nimekujuna Eosforos või Phosphorus ja tähistas Koidutähe jumalat. Ka see nimevariant ei läinud läbi.

Länsi-Uudenmaa perekonnaametnike sõnul ei ole Fosforos levinud nimi ja võib tulevikus lapsele probleeme tekitada. Lisaks on selle nime all välja antud kuueosaline teadusuuring saatanast ja okultismi filosoofiast.

Vanemad läksid nimesooviga edasi pealinna Helsingi kõrgema astme ametnike jutule selgitades, et Fosforos nime on lihtne hääldada. Vanemad tõstsid esile, et Soomes on varem lubatud panna lastele nimeks Venus ja Aamutähti, mis põhimõtteliselt on sama, mis Fosforos.

«Fosforos oli antiikses Kreekas koidutähe jumal ja teda ei ole mainitud piiblis, seega ei ole tegemist kristluses esineva nimega,» teatasid vanemad.

Lapsenime saaga jõudis lõpuks Helsingi kohtusse, kus tõdeti, et Fosforos võib olla lapsele kahjulik, kuna sellist nime kannab teadustöö. Samas muud takistus selle nime panemisele ei leitud. Kohus langetas otsuse, et see nimi ei ole Soomes levinud ja seega lapsele sobimatu.

Ema sõnul on ta kohtu otsuses pettunud ja kavatseb lapse nimega minna kõrgema astme kohtusse.

«Soome nimeseaduses on midagi valesti, sest tean juhtumit, milles lapsele ei lubatud panna nimeks Merikarhu, kuid lubati panna Tuliotso. Selles ei ole loogikat,» lausus soomlanna.

Unna Komoneni poja kaks esimest eesnime on Nino Amon, kuid kolmanda eesnime pärast peavad vanemad bürokraatidega võitlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles