Enamikul sakslastest ei ole moslemitest sõpru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid palvetamas Saksamaal Kölnis Abu Bakri mošees
Moslemid palvetamas Saksamaal Kölnis Abu Bakri mošees Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur DPA tellis uuringufirmalt uuringu saamaks teada, kas ja kui palju on sakslastel moslemitest sõpru ja tuttavaid.

Ilmnes, et 62 protsendil mittemoslemist sakslasel ei ole sõprus- ega tutvusringis mitte ühtegi moslemit, edastab The Local.

Kuid see trend on hakanud muutuma, kuna nooremal põlvkonnal vanuses 18 – 24 eluaastat on moslemitest sõpru-tuttavaid.

Uuringus ilmnes huvitav seik, et moslemitest sõprade olemasolu sai seostada sakslaste haridustasemega. Kõrgkooliharidusega inimeste hulgas oli paljudel moslemitest sõpru, samas madalama haridustasemega inimestel ei olnud eriti selliseid sõpru.

«Uuring näitas, et mida kõrgem haridus, seda avarama silmaringiga ja maailmavaatega inimene on ning seda enam on tõenäosus, et tal on teisest kultuurist või teise etnilise taustaga sõpru-tuttavaid» selgitas Saksamaa integratsiooni- ja migratsioonifondi ekspert Cornelia Schu.

Schu lisas, et kõrgem haridus tagab tavaliselt kõrgema sissetuleku, kuid samas on need inimesed avatumalt meelestatud nende suhtes, kes on oma taustalt ja ellusuhtumiselt erinevad.

Kestva migratsioonikriisi valguses ollakse Saksamaal üldiselt islami ja moslemite suhtes negatiivselt meelestatud.

Kantsler Angela Merkeli partei Kristlik-Demokraatliku Liidu esindajad kutsusid võime üles jälgima Saksamaa mošeedes toimuvat, et takistada äärmusislamistlike ideede levikut.

Saksamaal küsitletud mittemoslemites üle poole ei teadnud eriti midagi islamist ning 84 protsenti ei olnud kunagi külastanud mošeed.

Samas uuritud moslemitest 68 protsenti teatas, et nad on kristliku religiooniga kursis ja tunnevad lääne kombeid ja tavasid.

Saksamaal elab umbes neli miljonit moslemit, kellest osa saabus 20. sajandi lõpul võõrtöölistena, kuid nüüdses migratsioonikriisi on neid veel tulnud. Osa uusmigrantidest on juba varem Saksamaale ümberasunute sugulased.

Enamik moslemeid elab Saksamaa lääneosas, vaid kaks protsenti on neid kunagise Ida-Saksamaa aladel.

Saksamaal viidi 2020 inimesega küsitlus läbi 25. ja 27. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles