Video: kuidas lilled vaasis kauem vastu peaksid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide teadlased uurisid, kuidas lõikelilled vaasis kauem vastu peaks ja avastasid mitu nüanssi, mis aitab buketil nädala ja kauemgi ilus säilida.

American Chemical Society tegi uuringust video, mis pandi Youtube`i.

Uuringu kohaselt aitab lillede pikaajalisele säilimisele kaasa vaasi pesemine vee ja nõudepesuvahendiga, sest puhtas vaasis ei teki baktereid ja seeni.  Siis tuleks pool vaasist täita sooja kraaniveega, mille temperatuur on umbes 43 kraadi.

Enne lillede sissepanekut lasta vett seista paar minutit, et veest tuleks mullid välja. Lillede kauemaks säilimiseks tuleks vaasis vett vahetada iga päev.

Kui lillebuketiga on kaasas toitainete pakike, siis tuleks toitained vaasivees lahustada. Pakis on glükoosi, sukroosi, mikroobe tapvaid aineid, sidrunihapet ja muud vajalikku.

Lilledel peaks enne vaasi panekut lõikama 45-kraadise nurga all osa varrest ära, sest ka see aitab neil säilida.

Lisaks tasuks lõikelilled hoida eemal tsitruselistest, mis kiirendavad lillede värskuskadu ja panevad enneaegselt närtsima.

Veel võib lõikelilled mõneks ajaks panna külmikusse, eriti tuleks seda teha siis, kui minnakse 1 -2 päevaks kodust ära. Jahedus kahandab mikroobide teket ja aeglustab lillede ainevahetust.

Katse teinute sõnul aitavad need sammud säilitada lõikelilli kaks korda tavapärasest kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles