Galerii! Maaslebajad vormisid erinevais Tallinna paigus hirmu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

10. ja 11. mail täitusid Tallinna erinevad paigad liikumatute lamavate kehadega, mis tekitasid möödakaijates vägagi vastakaid tundeid. Kuidas käitute teie silmates maaslamajat?

Tegemist oli siiski performance-iga, mis eelneb Vaba Laval etenduvale Amsterdamis töötava etendus- ja visuaalkunstniku Julian Hetzeli lavastusele "Vormides hirmu". Lavastaja on ise ühes intervjuus ära märkinud, et performance-ga tekitatakse suurt mõju omavaid olukordi. Nähes, et lamajal on silmad avatud, saab möödakäija aru, et tegu pole vaid kehadega, et nendega on võimalik suhelda ja see annab võimaluse oma hirmu ümber mõtestada. Hirmu on kasutatud siinkohal kui tööriista inimeste kujutlusvõime aktiviseerimiseks. 

Milliseid reaktsioone võis siis silmata? Vägagi erisuguseid: oli neid, kes südamest muret tundsid ning olid valmis viivitamatult kiirabi kutsuma, ka siis, kui neile mitmeid kordi öeldi, et kõik on tegelikult hästi. Leidus möödajalutajaid, kes ei teinud maaslebajaid nägemagi. Oli neidki, kes ise pikali viskusid ja neid, kes tulihingeliselt protesteerisid, et selline aktsioon on lubamatu ja meie ühiskonnas täiesti sobimatu.

Julian Hetzeli lavastus "Vormides hirmu" esietendub Vaba Laval 13. mail.

Vaata pilte Solaris keskuses aset leidnud aktsioonist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles