Sextortion ehk alastifotodega väljapressimine on arvatust levinum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide mõttekoja Brookings Institution uuringu kohaselt on sextortion ehk alastifotodega väljapressimine laiemalt levinud kui seni on arvatud.

Sextortion´i ohvrid on nii alaealised kui noored naised ning selliste piltide abil manipuleerijateks on enamjaolt mehed, kellel on sageli mitu ohvrit, edastab AFP.

Ühiskonnas kehtiva moraali järgi on alastipildid tabud, ohvriks langenud kannatavad selle tõttu häbi ja alluvad tavaliselt väljapressija nõudmistele. On teada juhtumeid, kus alastipiltide abil on välja pressitud ja elu põrguks tehtud aastaid.

«Sextortion» koosneb kahest inglise keelesest sõnast «sex» - seks ja «extortion» - väljapressimine.

USAs on sextortion´it paigutatud lasteporno, salaja alasti inimese vaatamise, salaja või avalikult tehtud aktifotode ja videote abil väljapressimise ning ka arvutisse murdmise ja alastipiltide varastamise alla. Seaduse silmis ei ole isesesvalt sextortion´it olemas.

Uuringu teinud analüütikute andmetel on neil teada viimastest aastatest 78 sextortion´i juhtumit, mis puudutasid 1400 ohvrit.

«Tegelik ohvrite arv võib olla märgatavalt suurem, 3000 – 6500 vahel,» teatasid eksperdid.

Uuring paljastas, et sextortion ilminguga liituvate juhtumite puhul on kohtupidamises vastuolusid, kuna osa juhtumitest on olnud arutlusel alama astme, osa aga kõrgema astme kohtus. Samuti ei ole selliste juhtumite puhul ühtset kohtupidamise protseduuri.

Uurijad soovitasid seadusandajtel võtta ametlikult kasutusele mõiste «sextortion» ja reguleerida seaduse abil, mis see on ja kuidas selle eest karistada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles