Muuseum näitab Kihnu pulma

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu pulmaliste Meelis Lease ja Raili Oadi registreemine Pärnus.
Kihnu pulmaliste Meelis Lease ja Raili Oadi registreemine Pärnus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Neljapäeval, 13. jaanuaril kell 13 avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis näitus „Kihnu pulm“, mis tutvustab saarerahva üht põlisemat ja olulisemat sündmust.

Kihnu muuseumi rändnäitusel näeb 2007. aasta suvel toimunud pulma pilte, mis toovad vaatajani Kihnu mehe ja naise ühise elu alguse, alates abielu registreerimisest Pärnu linnas, kalapaatidel Kihnu väina ületamisest ja pidulikust vastuvõtust Kihnu sadamas, kuhu pulmalised on lilledega vastu tulnud.

Sadamas tervitati noorpaari kahe tuhande aasta vanuste pulmalaulude, tantsude ja pillimänguga. Edasi istus noorpaar veoauto kasti, millel sõideti Kihnu Püha Nikolaose apostliku õigeusu kirikusse laulatusele.

Traditsiooniline Kihnu pulm kestis kolm päeva ja seda kõike saab näitusel näha.

Näitust täiendab Kihnu pulma kui kompleksset ja mitmekülgset, põlist kultuurinähtust tutvustav voldik, mille tekst on tõlgitud soome ja inglise keelde. Pildiallkirjadeks on kasutatud Kihnu regivärsse.

Fotonäituse esmaesitlus toimus 20. juunil 2009. aastal vastavatud Kihnu muuseumis.

Fotode autor Mati Kose on üks noorema põlvkonna tuntumaid loodusfotograafe. Peale looduse on ta jäädvustanud Eesti traditsioonilist elulaadi.

Näituse ajal saab muuseumis vaadata Meelis Muhu vändatud dokumentaalfilmi samast pulmast, millel osales ligi 300 inimest. Filmi operaatorid on Erik Norkroos, Arvo Vilu ja Kullar Viimne. Filmi produtsent on Erik Norkroos.

Näitus on uue kunsti muuseumis vaatamiseks 28. veebruarini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles