Koht, mis tahab sind tappa (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alnwicki mürgiaed
Alnwicki mürgiaed Foto: Facebook

Esmapilgul näeb see koht välja kui tavaline aed, seal on lopsakad puud, ilusad õitsvad taimed ning väikesed teerajad, kuid lähemal vaatlusel selgub, et kõik see on üsna ohtlik.

Alnwicki mürgiaia peaväraval ilutseb silt «need taimed võivad tappa,» ning kõik sada surmavat taime, mis seal elutsevad, seda tõesti ka suudavad. Turistid, kes on eiranud karmi käsku taimesid mitte nuusutada, on siin haigeks jäänud ja ka minestanud, vahendab news.com.au.

Aed asub Alnwicki lossi juures Inglismaal. Aastaid oli lossi ümbrus maha jäetud ja metsa kasvanud, kuid 1995. aastal soovis Jane Percy muuta metsistunud maa-ala taas kauniks aiaks. Siiski mitte tavaliseks aiaks, vaid selliseks, mis tekitaks hämmastust ja huvi.

«Kui midagi üldse teha, siis tuleb luua midagi unikaalset. Ma soovisin ehitada midagi täiesti teistsugust,» rääkis naine. Inspiratsiooni sai Percy Itaalias Paduas asuvast aiast, kus on samuti kõiksugu ohtlikku taimestikku.

«Kõige huvitavam on teada saada, kuidas võib üks taim sind tappa, kuidas patsient sureb ning mis tunne on vahetult enne surma,» jutustas Percy. Aia kollektsiooni täiustamine võttis aastaid ning nii avas ta selle külastajatele alles 10 aastat hiljem. Nüüd leiab sinna igal aastal tee ligi 800 000 turisti.

Aednikud peavad taimede eest hoolitsedes kandma kaitseriideid, et nende tervis ohtu ei satuks. Mõned taimed on puurides, kuid ka terve aed ise on suure aia taga ning seda valvatakse ööpäev läbi.

Muuhulgas leiab sealt taime, mis tappis ka Socratese ning isendeid, mille lõhna sisse hingamisel hävinevad siseorganid üsna kiiresti. Percy sõnul on mõned turistid olnud piisavalt lollid, et on võtnud aiast suveniire kaasa. Tihti lõppevad sellised asjad teadvuse kaotusega.

Lisaks on naisel luba kasvatada ka kanepit, kokat, tubakat, moone ja hallutsinatsioone tekitavaid seeni. Seda teeb ta siiski teaduse nimel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles